Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hamilton vládl v Kanadě a snížil ztrátu na Vettela

Montreal – Lewis Hamilton ovládl Velkou cenu Kanady a na dvanáct bodů tak snížil ztrátu na vedoucího jezdce mistrovství světa Sebastiana Vettela z Ferrari, který po špatném startu a technických problémech obsadil čtvrtou příčku. Za Hamiltonem dojeli Valtteri Bottas z Mercedesu a Daniel Ricciardo z Red Bullu.

Lewis Hamilton proťal cílovou pásku jako první
zdroj: ČTK/AP/Paul Chiasson

Hamilton, jenž po šesti předchozích Grand Prix ztrácel na druhém místě šampionátu na Vettela 25 bodů, potvrdil, že na okruhu v Montrealu se mu dlouhodobě daří. Připsal si tam třetí výhru za sebou a celkem už šestou. V této sezoně trojnásobný mistr světa zaznamenal třetí vítězství. 

"Vždycky se sem rád vracím. Vyhrál jsem tady první závod a získal i první pole position v kariéře," řekl Hamilton. S Bottasem pro Mercedes vyjeli první double v sezoně. "Tohle jsme jako tým hodně potřebovali a jsem rád, že se nám to povedlo," dodal. 

Vettel navzdory skvělé stíhací jízdě zaznamenal nejhorší výsledek v sezoně a poprvé skončil mimo stupně vítězů. Jeho nejhorším výsledkem dosud byla tři druhá místa.

Je nám líto, video expirovalo.
VC Kanady vyhrál Hamilton

O osudu závodu rozhodla prakticky úvodní zatáčka. Zatímco Hamilton udržel první místo, Vettel se propadl z druhého na čtvrté. Německý pilot navíc po kontaktu s Maxem Verstappenem z Red Bullu přišel o kus předního křídla a už v šestém kole musel do boxů. Na trať se vrátil na poslední pozici s půlminutovou ztrátou na Hamiltona.

"Byl jsem ve špatnou chvíli na špatném místě," řekl Vettel. "Pak bylo všechno proti nám. Musel jsem do depa a přišel jsem o šanci na vítězství. Ale v závěru jsem doufal, že bych to ještě mohl dotáhnout na stupně vítězů," prohlásil. 

Verstappen se sice díky dobrému startu posunul na druhé místo, ale dlouho se z něj neradoval. V jedenáctém kole totiž nizozemský jezdec musel kvůli problémům s baterií vůz odstavit a závod pro něj skončil.

Vettel využil vynucenou návštěvu depa i k výměně pneumatik a na nové sadě se rychle posouval pořadím a postupně se dostal až na šestou příčku. Hamilton naopak pokračoval v bezproblémové jízdě na první pozici, kterou udržel i po výměně gum ve 34. kole.

V 50. kole klesl Vettel po druhé zastávce v boxech na sedmou příčku, ale nakonec se dokázal posunout až na konečnou čtvrtou pozici. Pomohla mu k tomu chyba týmového kolegy Kimiho Räikkönena a zbytečný souboj mezi jezdci Force India Sergiem Pérezem a Estebanem Oconem.

Smůla nadále provází Fernanda Alonsa. Dvojnásobný mistr světa se dlouho držel na desáté pozici, ale ani tentokrát nedokázal vybojovat pro McLaren první body v sezoně. Dvě kola před koncem totiž španělského pilota, který zatím dokončil jen jeden závod, opět zradila technika. 

Velká cena Kanady, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Montrealu: 1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:33:05,153, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -19,783, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -35,297, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -35,907, 5. Pérez (Mex./Force India) -40,476, 6. Ocon (Fr./Force India) -40,716, 7. Räikkönen (Fin./Ferrari) -58,632, 8. Hülkenberg (Něm./Renault) -1:00,374, 9. Stroll (Kan./Williams), 10. Grosjean oba -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 20 závodů): 1. Vettel 141, 2. Hamilton 129, 3. Bottas 93, 4. Räikkönen 73, 5. Ricciardo 67, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) 45, 7. Pérez 44, 8. Ocon 27, 9. Sainz (Šp./Toro Rosso) 25, 9. Massa (Braz./Williams) 20.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 222, 2. Ferrari 214, 3. Red Bull 112, 4. Force India 71, 5. Toro Rosso 29, 6. Williams 22, 7. Renault 18, 8. Haas 15, 9. Sauber  4. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články