Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Alonsovi se nelíbí rozšiřování závodního kalendáře, zvažuje konec kariéry

Montreal - Fernando Alonso, dvojnásobný mistr světa, se otevřeně postavil proti zvyšování počtu závodů v následujících sezonách formule 1. Španělský pilot McLarenu prohlásil před nedělní Velkou cenou Kanady, že raději ukončí kariéru, pokud program prestižního šampionátu ještě více naroste.

Fernando Alonso
zdroj: AP autor: Paul Chiasson

"Začínal jsem, když bylo v kalendáři 16 závodů plus testy," řekl Alonso. "Teď rok od roku navyšujeme počet závodů a řekl bych, že současný stav je už dost náročný. Příprava, sponzorské události, testy, všechny závazky, které máme, plus 20 nebo 21 závodů. Myslím, že je toho už dost," vypočítal.

S tímto názorem souhlasí i jeden z hlavních rivalů Lewis Hamilton. "Úplně rozumím tomu, co Fernando říká, a kloním se ke stejnému názoru," prohlásil britský pilot Mercedesu, případný odchod ze seriálu ale nenaznačil.

V letošním kalendáři je 20 Velkých cen, v příštím roce jezdci absolvují o jednu více poté, kdy do programu přibudou Grand Prix ve Francii a Německu, ale nepojede se v Malajsii. Noví majitelé komerčních práv F1 ze společnosti Liberty Media nicméně plánují řadu změn a rádi by na klíčových trzích v Severní Americe a v Asii přidali další závody.

"Náš pohled je takový, že bychom rádi šli nad 21 závodů," řekl minulý týden výkonný ředitel Sean Bratches, horní hranici však nespecifikoval.

Alonso, který se v McLarenu trápí s nespolehlivými motory Honda, už dříve spojil svou budoucnost ve formuli 1 i se zlepšením konkurenceschopnosti vozu. K rozhodnutí odejít by ovšem nyní mohlo přispět rozšíření kalendáře.

"Pro mě je kvalita života důležitější než absolvování dalších sezon. Pokud kalendář zůstane u 20 nebo 21 závodů, budu rád pokračovat. Pokud to naroste jako u NASCAR, kde mají 40 nebo 50 závodů, už to nebude pro mne," zakončil Alonso.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články