Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Velkou cenu Monaka vyhrál Vettel a zvýšil náskok na Hamiltona

Monte Carlo - Velkou cenu Monaka formule 1 ovládl Sebastian Vettel a ukončil šestnáctileté čekání Ferrari na vítězství ve slavném závodu. Německý pilot navíc zvýšil náskok na prvním místě průběžného pořadí mistrovství světa na 25 bodů před druhým Lewisem Hamiltonem z Mercedesu, který po nepovedené kvalifikaci dojel až sedmý.

Sebastian Vettel v Monte Carlu
zdroj: ČT4

Na druhém místě skončil druhý pilot Ferrari a vítěz kvalifikace Kimi Räikkönen, třetí byl Daniel Ricciardo z Red Bullu. Závod v úzkých ulicích Monte Carla dlouho nic zajímavého nenabídl a první rozruch přineslo až 28. kolo, kdy vedoucí Räikkönen a Vettel dojeli posledního Jensona Buttona z McLarenu.

Než je totiž náhradník za Fernanda Alonsa, který dal přednost závodu v Indianapolis, pustil před sebe, stáhl třetí Valtteri Bottas z Mercedesu jejich náskok o čtyři sekundy. Jakmile však jezdci italské stáje dostali opět volný prostor, vzali si ztracený náskok zpět. Mercedes navíc poté zazmatkoval s Bottasovou zastávkou v boxech, čehož využil Ricciardo. Pilot Red Bullu, kterého před rokem právě nepovedená výměna gum připravila v Monaku o vítězství, načasoval návštěvu depa skvěle a posunul se na třetí místo. Zastávka v boxech rozhodla také souboj mezi jezdci Ferrari.

Vettel si pro nové gumy zajel ve 40. kole a na trať se vrátil těsně před Räikkönenem, který byl v boxech o pět kol dřív. "Je to sice druhé místo, ale nemám z něj dobrý pocit," řekl Räikkönen. O možnosti, že Ferrari nechalo kvůli titulu mistra světa vyhrát Vettela, se nechtěl moc bavit. "Kdybych nevěřil týmu, tak by to byla velká komplikace," prohlásil. "Jako jezdec sice můžu zastavit auto, ale týmu důvěřuji. Prostě jsem měl mít větší náskok," přidal.

Je nám líto, video expirovalo.
Velkou cenu Monaka vyhrál Vettel

Čtyřnásobný mistr světa Vettel si pak velmi rychle vyjel desetisekundový náskok, který ale vydržel pouze do 60. kola. Po kolizi Pascala Wehrleina s Buttonem, po které pro oba jezdce závod skončil, totiž na trať musel safety car a s minimálními odstupy se začalo závodit až v 67. kole. Drama se však nekonalo. Vettel vedení udržel a dojel si pro třetí výhru v sezoně. Ferrari navíc zajistil první vítězství v Monaku od triumfu slavného Michaela Schumachera v roce 2001.

"Nešlo moc plánovat, tak jsme si řekli, že jak to půjde, vyrazím dopředu," uvedl Vettel. "Nakonec jsem zajel dost rychlých kol k tomu, abych závod kontroloval. Navíc jsem dokázal využít i safety car, i když to tady je na vychladlých gumách hodně ošidné," dodal. Hamilton předvedl dobrou stíhací jízdu, ale stačilo to pouze na konečné sedmé místo. Trojnásobný mistr světa doplatil na nepovedenou kvalifikaci, ve které obsadil až čtrnáctou příčku. V průběžném pořadí mistrovství světa tak po šesti závodech na Vettela ztrácí 25 bodů.

"Je to velká ztráta, ale není nesmazatelná. Mám za sebou nejnáročnější závod za hodně dlouhou dobu, ale nic nevzdávám a udělám všechno pro to, aby se neopakoval," řekl Hamilton, který sedmým místem překonal očekávání. "Ráno mi tým při plánování strategie řekl, že můžu být nejlíp desátý. Takže jsem spokojený," prohlásil. Šampionát bude pokračovat za dva týdny v Kanadě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články