Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Neporazitelný Hamilton. Lídr seriálu nezaváhal ani v Monze

Monza – Už 40. jubilejní vítězství ve formuli 1 v Monze suverénně vybojoval Lewis Hamilton. V Itálii nedošlo na jeho očekávaný souboj s jezdci domácí stáje Ferrari, ti po nadějné kvalifikaci na britského favorita vůbec nestačili. Němec Sebastian Vettel s téměř půlminutovou ztrátou skončil druhý. Kimi Räikkönen z Finska z boje o prvenství vypadl hned při nepovedeném startu z druhé pozice. 

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/ZUMA/Hoch Zwei

Třetí skončil Brazilec Felipe Massa ve Williamsu, kterému na stupně vítězů pomohla porucha na mercedesu Nica Rosberga těsně před cílem. Největší Hamiltonův soupeř v MS tak nebodoval a jeho ztráta na lídra už na druhém místě průběžného pořadí činí 53 bodů.

Ve dvanáctém závodě sezony oslavil Hamilton sedmé vítězství. V Itálii vyhrál potřetí a jako první po 21 letech dokázal obhájit prvenství; v roce 1994 se to povedlo krajanovi Damonu Hillovi. Více triumfů v Monze vybojovali pouze Brazilec Nelson Piquet (4) a Němec Michael Schumacher (5).

Hamilton víkend naprosto ovládl. Nejrychlejší byl ve všech trénincích i v kvalifikaci, byť v té jen s malým náskokem předčil obě ferrari. V závodě se ale rudé vozy ani na okamžik neocitly ve hře o vítězství, protože Hamilton na startu nezaváhal a hned všem ukázal záda.

"Myslím, že jediný, kdo mě může zastavit, jsem já sám," řekl už před závodem Hamilton. Vettelovi nedal ani na okamžik šanci, že by mohl hned ve své první sezoně ve Ferrari v Itálii vyhrát. "Nechtěl bych brát Sebastianovi jeho sny, ale mám své vlastní," prohlásil Hamilton. A Vettel uznal, že byl bez šance. "Zkusil jsem všechno, abych se Lewise udržel, ale byl příliš rychlý," řekl. 

Vettel se i na druhém stupínku dočkal obrovských ovací tifosi. Ti vzhlíželi k pilotovi z Ferrari na pódiu naposledy v roce 2012, kdy jejich barvy potěšil třetím místem Massa. Lepší výsledek Italové slavili naposledy v roce 2010 po triumfu Španěla Fernanda Alonsa. "To je ten nejemotivnější den, jaký jsem kdy ve formuli 1 zažil. Tohle je moje nejlepší druhé místo v životě," komentoval Vettel atmosféru, jaká zavládla po závodě. 

To Räikkönen si ji tolik užít nemohl, jeho závod neměl ideální průběh, po nejlepší kvalifikaci v sezoně prožil nejhorší možný start. Z druhého místa se po rozsvícení zelených světel vůbec nehnul. Než se mu povedlo znovu zařadit rychlost, ocitl se na chvostu pole a musel se vydat na stíhací jízdu. Brzy se probil až do první desítky a v době zastávek v boxech se ocitl i na třetím místě, po vlastní výměně pneumatik pak dojel pátý.

V závěru jednu pozici vytěžil i ze smůly Rosberga. Ten prožil smolný víkend poté, co do kvalifikace musel nastoupit na rozdíl od Hamiltona se starším typem motoru. Na startu pak neudržel čtvrté místo, dostaly se před něj oba williamsy i Sergio Pérez z Force India.

Zatímco Mexičana Rosberg předjel na trati, před Massu a Valtteriho Bottase z Finska se dostal při zastávkách v boxech. Když pak mířil bezpečně ke třetímu místu, dvě kola před cílem mu začal hořet motor. 

Velká cena Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:18:00,688 (prům. rychlost 235,903 km/h), 2. Vettel (Něm./Ferrari) -25,042, 3. Massa (Braz./Williams) -47,635, 4. Bottas (Fin./Williams) -47,996, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:08,860, 6. Pérez (Mex./Force India) -1:12,783, 7. Hülkenberg (Něm./Force India), 8. Ricciardo (Austr./Red Bull), 9. Ericsson (Švéd./Sauber), 10. Kvjat (Rus./Red Bull) všichni -1 kolo.

Pořadí MS (po 12 z 19 závodů): 1. Hamilton 252, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) 199, 3. Vettel 178, 4. Massa 97, 5. Räikkönen 92, 6. Bottas 91, 7. Kvjat 58, 8. Ricciardo 55, 9. Grosjean (Fr./Lotus) 38, 10. Pérez 33.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 451, 2. Ferrari 270, 3. Williams 188, 4. Red Bull 113, 5. Force India 63, 6. Lotus 50, 7. Toro Rosso 35, 8. Sauber 25, 9. McLaren 17. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články