Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rosbergův hattrick. Německý pilot zvítězil v Monaku potřetí za sebou

Monte Carlo - Nico Rosberg si potřetí v řadě zajistil prvenství na prestižní Velké ceně Monaka. Letos k němu přitom měl nejméně blízko, když jeho týmový kolega z Mercedesu Lewis Hamilton celý průběh závodu suverénně vedl. Jenže britský pilot se v závěru dopustil taktické chyby při výjezdu bezpečnostního vozu a skončil nakonec až třetí za Němcem Sebastianem Vettelem z Ferrari.

Nico Rosberg na monacké GP
zdroj: Reuters autor: Robert Pratta

Britský lídr šampionátu mířil k vítězství až do 65. kola, ale po havárii Nizozemce Maxe Verstappena zajel na rozdíl od soupeřů z čela pořadí do boxů k výměně pneumatik. Nestihl se pak od mechaniků vrátit před soupeři kroužícími za safety carem.

Ve vysílačce byla slyšet jeho zoufalá otázka, když se z ničeho nic objevil až za Vettelem: "Co se stalo?" Po restartu závodu osm kol před cílem už v úzkých uličkách Monte Carla nedostal sebemenší šanci na předjetí. "Nedovedu popsat, jak se cítím," řekl pak.

"Mysleli jsme, že mezera (pro včasný návrat na trať) je jiná, než byla. Jednoznačně to byl mylný úsudek, moc se omlouvám," uznal chybu v rozhovoru pro BBC sportovní šéf Mercedesu Toto Wolff. "Náš výpočet byl chybný, nevyhrál jezdec, který vyhrát měl," dodal.

"Jsem rád za Nica, ale čestně řečeno, převažuje ve mně vztek kvůli chybě lidí zodpovědných za strategii. Všichni diskutovali a nikdo nerozhodl, potom jedno učinili a bylo to chybné," zlobil se šéf dozorčí rady Mercedesu Niki Lauda. "Teď to zanalyzujeme a vyvodíme důsledky," řekl.

Rosberg navázal na předchozí triumf ve Španělsku a zvítězil podesáté v kariéře. Hattrickem v monackém knížectví se zařadil do vybrané společnosti jezdců, třikrát za sebou tu vyhráli jen Graham Hill, Ayrton Senna a Alain Prost. "Měl jsem samozřejmě velmi, velmi mnoho štěstí. Lewis si dnes vítězství rozhodně zasloužil. Ale věci se někdy takhle semelou. Lewis jezdil celý víkend rychle, lépe než já, proto jsem trošku rozpolcený," přiznal Rosberg. 

Hamilton naopak zaznamenal nejhorší výsledek v sezoně po třech vítězstvích a dvou druhých místech. Nikoho z přehmatu ale nevinil. "Vítězíme a prohráváme společně," snažil se viditelně zklamaný Hamilton zachovat klid. "Tým celou sezonu odvádí skvělou práci. Příští rok zase přijedu a budu doufat, že to dopadne lépe," řekl pilot, jehož náskok před Rosbergem se v čele pořadí zmenšil o polovinu na deset bodů.

Závod se přitom vyvíjel jednoznačně v jeho prospěch. V sobotu poprvé v kariéře v Monte Carlu vyhrál kvalifikaci a mohl navázat na vítězství z roku 2008. Tehdy to dokázal v barvách McLarenu a ze třetího místa na startu. To byl z předchozích jedenácti ročníků také jediný závod, který nevyhrál držitel pole position.

Po startu se Hamilton záhy všem vzdálil, a i když si v první polovině závodu opakovaně stěžoval do vysílačky na potíže s předními brzdami, jeho pozice se neocitla v ohrožení. Náskok zvýšil i po pit stopech pomalejších jezdců, kdy se čelo závodu muselo prodírat hustým provozem soupeřů o kolo zpět. V čele se Hamilton bez potíží udržel i po vlastní výměně pneumatik v polovině závodu a bezchybnou jízdou nedával soupeřům šanci.

Nečekaně ale selhal spolu s týmem chybným rozhodnutím po havárii mladíčka Verstappena z Tora Rosso, který při souboji s Romainem Grosjeanem z Lotusu urazil přední kolo a neovladatelný vůz zabořil do bariéry. Po tvrdém čelním nárazu vylezl sedmnáctiletý Nizozemec z kokpitu bez dopomoci a podle všeho vyvázl bez následků.

Závod v Monaku neznamenal žádnou změnu k lepšímu pro Fernanda Alonsa ze Španělska. Dvojnásobný vítěz z Monte Carla sice až do poloviny závodu živil šanci na první body po přestupu z Ferrari do McLarenu a jezdil devátý, ale pak musel vůz kvůli poruše odstavit. Z pěti startů v sezoně má bývalý šampion na kontě tři nedokončené závody, do toho prvního po otřesu mozku vůbec nenastoupil a zapsal dosud pouze 11. a 12. místo. První body pro tým alespoň vybojoval Jenson Button osmým místem.

Po dvou evropských závodech se formule 1 přesune na příští Grand Prix do zámoří, 7. června je na programu Velká cena Kanady.

Velká cena Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:49:18,420 (prům. rychlost: 143,003 km/h), 2. Vettel (Něm./Ferrari) -4,486, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -6,053, 4. Kvjat (Rus./Red Bull) -11,965, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -13,608, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -14,345, 7. Pérez (Mex./Force India) -15,013, 8. Button (Brit./McLaren) -16,063, 9. Nasr (Braz./Sauber) -23,626, 10. Sainz (Šp./Toro Rosso) -25,056.

Pořadí MS (po 6 z 19 závodů)

1. Hamilton 126 b., 2. Rosberg 116, 3. Vettel 98, 4. Räikkönen 60, 5. Bottas (Fin./Williams) 42, 6. Massa (Braz./Williams) 39, 7. Ricciardo 35, 8. Kvjat 17, 9. Nasr 16, 10. Grosjean (Fr./Lotus) 16

Pohár konstruktérů

1. Mercedes 242, 2. Ferrari 158, 3. Williams 81, 4. Red Bull 52, 5. Sauber 21, 6. Force India 17, 7. Lotus 16, 8. Toro Rosso 15, 9. McLaren 4. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy