Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Formule 1 testuje virtuální safety car, ne všichni jsou nadšeni

Austin (USA) – Před měsícem zažila Formule 1 nejvážnější nehodu za poslední léta, pilot Jules Bianchi je po karambolu v Suzuce stále v kritickém stavu a Mezinárodní automobilová federace FIA tak začala testovat nové bezpečnostní opatření. V dějišti Velké ceny USA v Austinu zkoušela tzv. virtuální safety car, ne všichni jezdci byli ale nadšeni.

Virtual safety car - testování bezpečnostní novinky ve formuli 1
zdroj: Isifa/AFP

Podél okruhu v Austinu se tak v pátek v rámci zkušební fáze po jednotlivých trénincích rozsvítila na digitálních tabulích zkratka VSC (virtuální safety car), současně s tím byli piloti vizuálně informováni i na svých displejích, jak rychle mohou v jednotlivých sektorech jet.

"Je to zatím experimentální fáze, v budoucnu to ale každopádně půjde zhruba tímto směrem. Chce to ještě trochu vyladit," řekl stále ještě úřadující mistr světa Sebastian Vettel z Německa.

"Ta myšlenka se mi líbí, člověk ale při tom věnuje spoustu času sledování volantu, aby zjistil, jestli jede správně," přidal britský pilot Jenson Button spíše negativní zkušenost. Další jezdci si stěžovali na složitost systému.

Otázka bezpečnosti se začala řešit po japonské Grand Prix v Suzuce, kde měl Bianchi těžkou nehodu a stále je s těžkým zraněním mozku v kritickém stavu v nemocnici. Pilot stáje Marussia v dešti, po vyvěšení žlutých vlajek a výjezdu zpomalovacího vozu, vylétl ve velké rychlosti z trati a narazil do jeřábu, který v bezpečnostní zóně odklízel jiné nabourané auto.

Oba páteční tréninky v Austinu ovládl britský lídr šampionátu Lewis Hamilton před týmovým kolegou z Mercedesu Nikem Rosbergem z Německa. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články