Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kauza Ricciardovy diskvalifikace nekončí, Red Bull bude bojovat

Melbourne - Téměř pět hodin trvalo v Melbourne jednání o osudu pilota formule 1 Daniela Ricciarda, než se z domácího hrdiny Velké ceny Austrálie stala kolem půlnoci místního času tragická postava. Místo oslav druhého místa zůstala po verdiktu komisařů australskému jezdci pachuť. Bezprostředně po vyřčení diskvalifikace představitelé týmu Red Bull oznámili, že se odvolají. Protestem se bude zabývat grémium Mezinárodní automobilové federace FIA v Paříži.

Daniel Ricciardo v monopostu Red Bull
zdroj: ČTK/ZUMA

Z prohlášení týmu vyplývá, že svoji obhajobu postaví na zpochybnění přesnosti jednotlivých přístrojů měřících spotřebu paliva. Podle nových pravidel vozy mohou v závodě využít maximálně 100 kilogramů benzinu, jeho maximální spotřeba navíc nesmí přesáhnout 100 kg za hodinu. A právě tomuto předpisu Ricciardo podle komisařů nevyhověl.

V Red Bullu jsou však přesvědčeni, že k porušení pravidel nedošlo. K nesrovnalostem ve výsledcích měření prý docházelo v Melbourne od pátečních tréninků.

"K nepřesnostem zařízení FIA měřícího průtok paliva docházelo napříč boxovou uličkou po celý víkend. My i (dodavatel motorů) Renault jsme přesvědčeni, že množství benzinu, které šlo do motoru, neodporovalo pravidlům," uvádí se v prohlášení týmu.

Ricciardo se verdiktu na trati nedočkal. Zatímco na stupních vítězů před domácím publikem zářil a rozdával široké úsměvy, potom dlouho čekal v depu na rozhodnutí. Když se jednání protahovalo, opustil hodinu před půlnocí okruh. "Ať už z toho bude cokoliv, jsem pyšný na to, čeho jsem dnes dosáhl. Převažují pozitivní stránky," řekl na odchodu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články