Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Triumf slaví Rosberg, Ricciardo byl z druhého místa diskvalifikován

Melbourne - Mistrovství světa formule 1 začalo triumfem německého jezdce Nika Rosberga ze stáje Mercedes. Velkou cenu Austrálie vyhrál suverénně před nováčkem v seriálu Kevinem Magnussenem z Dánska v McLarenu. Na druhém místě přitom dlouho figuroval Australan Daniel Ricciardo, kvůli porušení technických pravidel byl však nakonec diskvalifikován. Třetí místo patří Magnussenovu kolegovi z McLarenu Britu Jensonu Buttonovi. Mistr světa Sebastian Vettel odstoupil už v pátém kole chvíli poté, co zastavil vítěz sobotní kvalifikace Lewis Hamilton.

Nico Rosberg se raduje z vítězství v Melbourne
zdroj: ČTK/PA

"Neuvěřitelné, jaké jste postavili auto," řekl mechanikům do vysílačky po projetí cílem s téměř půlminutovým náskokem. Éra turbomotorů tak začala 100. triumfem agregátu z dílny Mercedesu. Tým jej věnoval Michaelu Schumacherovi, který za Mercedes jezdil v letech 2010 až 2012 a od konce prosince je v umělém spánku po nehodě na lyžích.

Rosberg se hned v prvních metrech ze třetího místa prosmýkl kolem týmového kolegy Hamiltona, který z pole position start nezvládl. "Ten můj stříbrný šíp vypálil jako čert. A i dál auto šlapalo giganticky, byl to zkrátka skvělý den. Je fajn, že mám pod sebou takovou střelu, na titul ale ještě nepomýšlím," uvedl Rosberg.

Před exmistra světa Hamiltona se dostal také Ricciardo a ještě během prvního kola klesl Brit i za Magnussena. Záhy se ukázalo, že mercedes britského jezdce není v pořádku, a už ve čtvrtém kole jej odstavil. "Jeden válec chybně zažehával. Smůla, na které nikdo nenese vinu," podotkl Hamilton.

A chvíli poté se naplnily obavy o spolehlivost vozu šampiona Vettela, který se stejně jako celý tým po masivních změnách pravidel protrápil předsezonním testováním. Už po startu až z dvanáctého místa se německý pilot výrazně propadl a nakonec na trati vydržel do pátého kola. "Z dosud nezjištěných důvodů jsme neskutečně ztratili výkon, podle mě byla chyba v motoru. Bylo vidět, že vůbec nestíháme. Dělali jsme všechno, abychom auto probudili k životu, ale nefungovalo to," litoval Vettel. "Je to zklamání, protože to auto je rychlé. Ale my se dáme do kupy, je jen otázkou kdy," dodal.

Kvjat je nejmladším pilotem v historii, který bodoval

Vettel vyhořel a ještě přišel o jeden ze svých rekordů. Rus Daniil Kvjat jej v Melbourne sesadil z pozice nejmladšího jezdce v historii, který dokázal v královské automobilové třídě bodovat. Ve věku 19 let a 324 dnů pilot stáje Toro Rosso skončil devátý a připsal si dva body. "Nikdy mě ani nenapadlo, že bych mohl v prvním závodě bodovat. Ten pocit je úžasný," radoval se Kvjat.

Smůlu měl i Vettelův týmový kolega Ricciardo. Nejdříve si užíval životního výsledku, ale jen pár hodin. Při technické kontrole se zjistilo, že během závodu překročil maximální povolený průtok paliva. Několikahodinové jednání skončilo diskvalifikací čtyřiadvacetiletého jezdce, Red Bull hned oznámil, že se odvolá.

Magnussenova nadmíru úspěšná premiéra

Ještě o tři roky mladší Magnussen vystoupil na stupně vítězů hned při své premiéře ve formuli 1. "Není to vítězství, ale pocity jsou vítězství podobné," řekl první dánský "medailista" ve formuli 1. Dánský nováček projel cílem před britským týmovým kolegou Jensonem Buttonem.

Ve Ferrari, kde od letoška jezdí dva bývalí šampioni Fernando Alonso a Kimi Räikkönen, měl navrch dvojnásobný šampion ze Španělska, který dojel čtvrtý. Finský obhájce prvenství v australské Grand Prix dokončil sedmý.

Bottas předčil Räikkönena

Räikkönen prohrál i s krajanem Valtterim Bottasem, který při závodní premiéře za Williams udělal dojem pátým místem, k němuž se probil z úplného konce startovního pole. Na něj se po nadějném začátku propadl po jezdecké chybě, po níž se v zatáčce otřel vozem o zeď a musel k mechanikům. Na trati poházené trosky z jeho vozu měly za následek výjezd zpomalovacího vozu a Bottas pozastavení závodu využil k návratu na trať a povedené stíhací jízdě.

Také ve Williamsu dopadl hůře slavnější kolega - pro Brazilce Felipeho Massu premiéra po odchodu z Ferrari skončila v první zatáčce po nezaviněné kolizi s Japoncem Kamuiem Kobajašim.

Výsledky Velké ceny Austrálie formule 1

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:32:58,710 (prům. rychlost 195,059 km/h), 2. Magnussen (Dán./McLaren) -26,777, 3. Button (Brit./McLaren) -30,027, 4. Alonso (Šp./Ferrari) -35,284, 5. Bottas (Fin./Williams) -47,639, 6. Hülkenberg (Něm./Force India) -50,718, 7. Räikkönen (Fin./Ferrari) -57,675, 8. Vergne (Fr./Toro Rosso) -1:00,441, 9. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1:03,585, 10. Pérez (Mex./Force India) -1:25,916.

Průběžné pořadí MS (po 1 z 19 závodů): 1. Rosberg 25 b., 2. Magnussen 18, 3. Button 15, 4. Alonso 12, 5. Bottas 10, 6. Hülkenberg 8, 7. Raikkönen 6, 8. Vergne 4, 9. Kvjat 2, 10. Pérez 1.

Pohár konstruktérů: 1. McLaren 33, 2. Mercedes 25, 3. Ferrari 18, 4. Williams 10, 5. Force India 9, 6. Toro Rosso 6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články