Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Pabiška zvažuje, že příští Dakar už nepojede. Udělal jsem tam toho dost, říká

David Pabiška má za sebou jedenáct startů na Rallye Dakar a vždy dojel do cíle. Letošní 40. ročník byl ale zřejmě jeho poslední, dvaačtyřicetiletý motocyklový závodník totiž zvažuje, že aktivní kariéru ukončí. U Dakaru by ale rád zůstal a předával své zkušenosti. "Už jsem tam toho udělal dost a asi bych se na to měl vykašlat," řekl Pabiška, který tentokrát obsadil 42. místo.

David Pabiška
zdroj: AP autor: Jorge Saenz

Na slavné rallye se objevil poprvé v roce 2007, kdy se ještě jelo v Africe. Dosavadním maximem Pabišky je 18. místo z roku 2014. Před šesti lety byl členem dvanácté posádky v kategorii kamionů, odskočil si totiž jako navigátor k Jaroslavu Valtrovi.

"Za těch jedenáct dvanáct let jsem do sebe na Dakaru nasoukal vědomosti a zkušenosti a věřím, že pomůžu nějakému jezdci, který bude do první desítky. Tam si myslím, že je moje cesta. Moje místo. Já už nezrychlím a zdraví taky není úplně nejlepší," řekl Pabiška s tím, že vše se navíc odvíjí od finanční situace. "Není úplně nejlepší. Maličko už toho mám dost. Vše ale budeme ještě konzultovat," dodal člen týmu Barth Racing.

Je nám líto, video expirovalo.
Macháček s Pabiškou se definitivně rozloučili s Dakarem

Skutečnosti, že vždy dojel do cíle, si váží. "V prvním případě je to zázemím, které máme. Tým byl skvělý a bez toho by to nešlo. Vždy je spousta věcí, které by mi mohly vystavit stopku, kdybychom nebyli připraveni. Vše funguje, což je jen dobře," uvedl.

Přestože letos Pabiška odjížděl na Dakar po letech úplně zdravý a pochvaloval si přípravu, hned v úvodu měl pád, při němž se pochroumal. "Jel jsem trošku na morál, ale nechci se vymlouvat. Bohužel, to se stává. Nelimitovalo mě to tak, že bych musel končit. Každým dnem se to zlepšovalo a Dakar je tak dlouhý, že se tam stačíte uzdravit," pousmál se.

David Pabiška
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: Felipe Trueba

Když se v úvodu propadl až do šesté desítky průběžného pořadí, přestal konečný výsledek řešit. V závěru se soustředil spíše na fakt, aby se udržel na třetím místě v maratonské kategorii motocyklistů, což se mu nakonec podařilo.

Pabiška již před začátkem rallye prohlásil, že je velmi pravděpodobné, že se pořadatelé budou snažit v jubilejním 40. ročníku připravit extrémně náročnou trať a přeženou to. A to se podle něj i stalo.

"Například v maratonské etapě nám dali takový čoud, že do bivaku přijelo pobité startovní pole. A večer nám hned řekli, že další den budeme startovat až po kamionech a autech. A byl tak značný hlahol a nevole. Uvědomili si, že takhle dalece ne, a etapu zrušili. Bylo by to nebezpečné. Už předtím jsme jeli po nich a trať byla tak rozsekaná, že někteří amatérští jezdci s tím měli problémy," dodal Pabiška.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články