Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Zkusím z toho vymačkat ještě víc, plánuje Prokop pro příští Dakar

Buenos Aires (Argentina) - Automobilový jezdec Martin Prokop při druhém startu na Rallye Dakar vylepšil svůj loňský výsledek a obsadil 11. místo. V cíli měl přesto lehce rozporuplné pocity. Byl rád, že se dokázal vyrovnat se všemi nástrahami náročné trati a jeho nový vůz Ford Raptor fungoval bez větších problémů, na druhou stranu jej mrzely problémy s navigací a skutečnost, že mu těsně uniklo umístění v elitní desítce.

Martin Prokop
zdroj: Twitter autor: @ProkopOfficial

"Je to paráda a jsem fakt šťastný. Předcházely tomu obavy, jestli bude auto fungovat a dojedeme do cíle, což se nám podařilo. Jsme tady a i umístění je fantazie. Samozřejmě, že nás může mrzet cokoliv, kde jsme ztratili čas na elitní desítku, ale myslím si, že cíl jsme splnili," uvedl Prokop.

Od desáté pozice jej nakonec dělilo necelých pět a půl minuty. "Kdybyste se mě zeptali, kde jsem je ztratil, tak bych našel spoustu příkladů. V poslední etapě na 60 kilometrech to ale najet nešlo. Spíše šlo o to, abychom si nezpůsobili nějaký problém a nepropadli se. Hlavní cíl soutěže bylo dojet. A to se nám podařilo," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Dakaru si vylepšili svá maxima Prokop, Klymčiw a Macík

Klíčovou ztrátou byla hodinová penalizace, kterou Prokop s rakouskou navigátorkou Ilkou Minorovou dostali hned ve třetí etapě za neprojetí jednoho z povinných kontrolních bodů.

"Navigace je největší zápor. Chybovali jsme a obzvlášť ztraceným checkpointem jsme se připravili o desítku. O sedmé místo. To je velká škoda, předčili bychom všechna očekávání," poukázal Prokop na to, že bez penalizace by skončil sedmý. "Na druhou stranu bychom si možná vymrhali všechny motivační prvky do budoucna. Vše špatné má na sobě něco dobrého," podotkl s úsměvem.

Sport
zdroj: ČT4

Prokop před rokem na Dakaru závodil v továrním týmu Toyoty, letos se ale rozhodl startovat ve vlastním týmu, ve kterém si vše upravil podle svého. Jak je zvyklý z mistrovství světa v klasické rallye. "Bylo to jiné. Loni bylo vše připravené, teď jsme si museli vše vyřešit a připravit sami," řekl jihlavský rodák.

A přestože měl před slavnou rallye obavy, jak bude nový vůz, který mechanici dokončili na poslední chvíli, fungovat, technika předčila jeho očekávání. "S tím, jak to auto zvládlo, jsem byl hodně spokojený. Tak, jak dostalo zabrat... Auto pořád jelo a nezastavilo se, nenechalo nás ve štychu," řekl Prokop.

Hned bezprostředně v cíli potvrdil, že za rok chce stát na startu Dakaru opět. "Byla by škoda, kdyby Dakar 2018 nebyl. Obětoval jsem dakarskému projektu WRC kariéru, nebo nejméně sezonu. A myslím si, že by byla škoda, když to funguje, to nezkusit vymačkat ještě víc. Auto má na víc," dodal Prokop bojovně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články