Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zbrojení na Dakar. Loprais chce s Ivecem konkurovat Kamazům

Praha - Aleš Loprais se pro příští Dakarskou rallye spojil s týmem Iveco Nizozemce Gerarda de Rooye, vítěze slavného závodu z roku 2012. Důvodem je skutečnost, aby vozy mohly konkurovat ruským Kamazům, které kategorii kamionů na Rallye Dakar v posledních letech jasně ovládají.

Je nám líto, video expirovalo.
Loprais spojil síly s De Rooyem, chtějí prohánět Kamazy

"Chceme porazit sportovní cestou ty nejlepší, což jsou Rusové. De Rooy je vynikající pilot a toto spojení snad jednoho dne přinese ovoce," věří Loprais. Iveco bude mít k dispozici celkem pět aut, ale zatím má pouze dva piloty, kteří by mohli bojovat o vítězství, a jednoho asistenčního jezdce. Shání tak další dva, s nimiž by si mohli vzájemně pomoci, podobně jako jezdci Kamazů.

Tým čekají testy v Nizozemsku a Maroku

"Jsme silný tým, máme silné auto a velkou šanci porazit Rusy. Je to rozumné spojení, zkoušeli jsme to mnohokrát zvlášť, ale ruští modří přátele jsou extrémně silní," podotkl De Rooy. "V tomto spojení je jediná cesta, jak je porazit. Kamazy si také pomáhají vzájemně," doplnil Nizozemec.

Tým může odjet už v dubnu na desetidenní testování do Maroka se třemi soutěžními a dvěma doprovodnými auty, nemusí tolik pracovat na repasování kamionu a jezdci si mohou předávat data, která v minulosti před sebou tajili. V sezoně je čeká testovací závod v Eindhovenu, před Dakarem se zúčastní testovací rallye v Maroku.

Důležitá bude hlavně vzájemná pomoc. Ta musí být rychlá. "Když bude mít Gerard (De Rooy) potíže, pomůžu mu já a naopak. A hlavně rychle, nesmíme ztrácet hodiny na trati," má jasno Loprais. "Kdybych já sám se svým týmem zničil přední nápravu, tak končím, tým Iveco ne," pokračoval jezdec, který až do letoška spojil svoji kariéru s kamiony Tatra. Na posledním Dakaru ale startoval se speciálem MANa nyní tak vyzkouší další značku.

Kdo ale bude týmová jednička, to se teprve uvidí. "Budeme reagovat podle vývoje, pojedeme podobnou taktiku jako Kamazy. Není to ale jen o technice, ale hlavně o lidech. Ta pomoc v případě potíží musí přijít za minuty," upozornil Loprais.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články