Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Rallye Dakar: České týmy představily kamiony a chystají se na boj s kamazy a many

Praha – Rallye Dakar se blíží, týmy budou muset co nevidět nalodit kamiony a vyslat je na cestu do Argentiny, a tak se předhánějí v představování svých automobilů, sponzorů i ambicí. Jak Martin Kolomý z Tatra Buggyra Racing, tak hlavní hvězda Bonver Dakar Projektu Artur Ardavičus doufají, že letos budou prohánět tovární týmy Kamazu a MAN.

Martin Kolomý a jeho tatra
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Martina Kolomého čeká už šestý start na legendárním "Dakaru". Po nezdaru v letošním roce, kdy jej zastavily technické problémy, tým Tatra Buggyra Racing výrazně vylepšil svůj speciál. "Myslím, že jsme připraveni na sto procent. Máme najeto spousty kilometrů. Věřím, že budeme konkurovat silným týmům, kterým se postavíme. Musíme zvednout hlavu a jít proti nim přímou cestou," řekl Kolomý, jenž bude opět v kamionu sedět s bratry Davidem a Reném Kiliánovými.

Kolomý měl původně na Dakaru 2015 intenzivně spolupracovat s Alešem Lopraisem a Jaroslavem Valtrem, avizovaný společný tým ale nakonec nevznikl. Loprais po problémech s homologací své tatry pojede s kamionem MAN, Valtr bude na startu chybět. "Když jsme anoncovali naši alianci, nikdo z nás netušil, jak vážná situace Aleše s homologací je. Nakonec nejede s tatrou, takže spolupráce nemá smysl," uvedl manažer týmu Jan Kalivoda.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Dakar se vydaly čtyři tatrovky

Valtr ještě nemá k dispozici nový kamion, který mu měla Buggyra postavit. "Po návratu z letošního Dakaru přišli kluci s tolika nápady a inovacemi, že jsme se rozhodli, že se budeme soustředit na změny a pojedeme jen s jedním autem. Nemělo cenu stavět druhé, to uděláme až pro rok 2016," řekl Kalivoda.

Kolomého krach chystaného projektu mrzí. Stejně jako další čeští účastníci rallye v minulosti několikrát uvedl, že případná spolupráce by všem ulehčila nerovný boj s továrnímu týmy Kamazu nebo MANu. "Byl jsem natěšený, ale nedopadlo to. Pral jsem se s tím v minulosti a budu bojovat dále. Není to pro mě nic nového. Vždy se musíme spolehnout sami na sebe. Jsem spokojený s tím, jak na tom s Buggyrou a Tatrou jsem. Pro mě, jako pro pilota, je to parádní," řekl Kolomý.

Na souboj s kamazy se chystá i Bonver Dakar Projekt

Konkurovat továrním týmům by chtěl i kazašský závodník Artur Ardavičus, který bude největším želízkem české stáje Bonver Dakar Projekt. Ostravská nadnárodní stáj do lednové vytrvalostní soutěže vysílá tři speciály Tatra Jamal - vedle Ardavičuse ještě vozy svého šéfa Tomáše Vrátného a Poláka Roberta Szustkowského - a díky fúzi s českou stájí MKR Technology a nizozemským týmem Mammoet Rallysport, které mají týmu zajistit větší technickou podporu, má být konkurenceschopnější.

"Proti mimořádné převaze kamazů a dalších týmů s výraznou tovární podporou jednoduše nemáte šanci, pokud za sebou nemáte někoho, na koho se můžete spolehnout. Tohle spojení nás posouvá zase o krok dopředu," řekl Vrátný. Všechny tři speciály opět prošly mnoha úpravami. Podle šéftechnika týmu Milana Holáně by měly být patrnou změnou nové motory MKR Technology. "Oni jsou v téhle oblasti někde jinde, očekávám, že nás to posune kapánek dále," řekl Holáň.

Ostravské tatry už vyrazily na cestu do francouzského přístavu Le Havre, odkud vyplují na měsíční pouť do Buenos Aires. V roli poradce s týmem v prosinci odjede i navigátor Josef Kalina, někdejší člen vítězné dakarské posádky Karla Lopraise. Start Dakaru je naplánován na 4. ledna. 

Posádky s českou účastí:

Motocykly: David Pabiška (KTM), Jan Veselý (KTM), Zdeněk Gottvald (Huqsvarna), Milan Engel (KTM), Ondřej Klymčiw (KTM).

Kamiony: Aleš Loprais, Ferran Marco Alcayna, Jan Van der Vaet (ČR, Šp., Niz./MAN); Martin Kolomý, René Kilián, David Kilián (Tatra); Tomáš Vrátný, Milan Holáň, Jaroslav Miškolci (ČR, ČR, SR/Tatra); Martin Macík, Miloslav Janáček, Michal Mrkva (Liaz); Artur Ardavičus, Alexej Nikižev, Daniel Kozlovský (Kaz., Kaz., ČR/Tatra); Jan Szustkowski, Jaroslav Kazberuk, Filip Škrobánek (Pol., Pol., ČR/Tatra).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články