Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Zapletal: Potvrzuje se, že Dakar patří k tomu nejtěžšímu na této planetě

Praha - Letošní ročník Rallye Dakar dospěl do své poloviny a první týden ukázal, že letošní závod je opravdu těžkou zkouškou pro všechny jezdce. V kategorii automobilů, motocyklů i čtyřkolek už vypadla zhruba polovina všech jezdců a předčasný konec se nevyhnul ani několika českým závodníkům - motocyklistovi Janu Veselému a kamionistovi Jaroslavu Valtrovi. "Dakar patří k nejtěžším závodům, které se na této planetě vymyslely, a v letošním roce se to potvrzuje," potvrzuje historicky nejúspěšnější Čech v kategorii automobilů na Rallye Dakar Miroslav Zapletal. 

Aleš Loprais se svojí Královnou 69
zdroj: ČTK

Zatím se zdá, že náročné tratě na letošním ročníku Čechům příliš nesvědčí. Nejlepším českým kamionistou je zatím Aleš Loprais, který ale ze šestého místa má zatím ke stupňům vítězů poměrně daleko. "Má novou techniku pro letošní Dakar. Testoval to loni na Silk Way. Snaží se dělat maximum a jezdecky je výborný, tak teď už jen vydržet a snažit se udělat co nejméně chyb," přeje Lopraisovi Zapletal.

Na patnáctém místě se v kategorii kamionů drží Vlastimil Vildman, který by rád alespoň vyrovnal své dosavadní nejlepší umístění na Dakaru – 14. příčku. "Má na to týden, takže mu držme palce. Ale může se stát cokoliv," uvědomuje si Zapletal.

Velké technické problémy zatím provázejí Martina Kolomého. Nejdřív ho zbrzdil poškozený kompresor, jednu etapu dokonce dojel po třech kolech. "Koukal jsem na to, čeho všeho je Martin schopen. Určitě udělal nejlíp a je v cíli. Bylo na něm vidět, že z toho byl velmi rád," přeje Kolomému úspěch Zapletal.

Jaroslav Valtr odstoupil pro poruchu motoru, nakonec se však podařilo motor zprovoznit alespoň do té míry, že Valtrův kamion může pokračovat v režimu doprovodu. "Myslím, že je to spíše otázka toho, dostat kamion zpět na loď a nějak ho transportovat," předpokládá Zapletal.

Zastoupení má Česká republika při neúčasti Zapletala i v kategorii automobilů. Za volant letos poprvé přesedlal ze čtyřkolky dlouholetý účastník Dakaru Josef Macháček. "Má velkou šanci, aby se uchytil, protože ví, o čem to je," myslí si Zapletal.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Hlavní zprávy

Nejčtenější články