Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V cíli maratonské etapy Kolomý vyčerpáním zkolaboval

Chilecito – Nejlepší Čech středeční maratonské etapy na Rallye Dakar Martin Kolomý v cíli v argentinském Chilecitu vyčerpáním zkolaboval. Z krátké ztráty vědomí způsobené i dehydratací se ale pilot tatry brzy vzpamatoval a nic nebrání jeho dalšímu pokusu vybojovat na slavné soutěži první letošní medailové umístění. Ve středu byl podruhé za sebou čtvrtý, na 657 kilometrech měřeného úseku prohrál v závěru boj o etapový bronz o minutu a 14 sekund s Rusem Nikolajevem.

Martin Kolomý
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Urvali jsme anténu a přestal nám fungovat navigační systém. Kvůli tomu jsme nemohli najít poslední way point a ztratili jsme nějakých pět minut. Je to škoda, už bychom vyskočili na bednu. Nevadí, mnohem důležitější je, že auto drží a jede zatím na výbornou," uvedl Kolomý. Na potížích zdravotního rázu se podepsalo to, že posádce došla voda. "Takže jsem přijel značně dehydrovaný. Kluci mě museli křísit, ale zvládli jsme to díky dobře připravenému výživovému a pitnému režimu," uvedl.

Kolomému nyní patří osmé místo s minimální ztrátou na sedmého Aleše Lopraise. Toho opět zradila technika a zhruba čtvrtinu rychlostní zkoušky absolvoval bez pohonu 4x4 stejně jako ve druhé etapě. "Opět stejná závada. V noci to budeme řešit," zlobil se Loprais po devátém místě se ztrátou přes 23 minut na vítěze. "Předjelo nás spousta kamionů. Z ataku na pódiové umístění se stal boj o přežití na Dakaru - nezapadnout a dojet," konstatoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Ani ve čtvrté etapě se českým posádkám problémy nevyhnuly

Ještě větší problém musel řešit Jaroslav Valtr, který svůj Liaz "položil" na bok. "Velké díky patří Arturovi Ardavičusovi, který okamžitě pomohl posádce na kola, a následně pak Vlasta Vildman s jeho posádkou vytáhli Jardu z menší rokle a pokračovalo se," uvedli zástupci týmu KM racing na sociální síti. Valtr dojel třiadvacátý s téměř dvouhodinovou ztrátou na nejrychlejšího Gerarda De Rooye z Nizozemska.

V soutěži pokračují všichni čeští účastníci s výjimkou motocyklisty Jana Veselého, který odstoupil v úterý. David Pabiška za řídítky KTM dosáhl na 24. místo, svůj letos nejlepší výsledek, a celkově je 26., Josef Macháček s bugginou Nissan si díky 45. příčce polepšil na 65. místo mezi automobilovými jezdci.

"Stále si zvykáme na auto i na fungování posádky, protože Dakar neustále přináší nějaké překvapení. Autu však začínám věřit, protože se v něm cítím velice bezpečně, a to hlavně ve vyšších rychlostech. Zároveň ale ještě musím překonávat některé návyky ze čtyřkolky - například nerovnosti na trati mě nutí přibrzdit, i když k tomu vlastně není důvod, protože v buggině je překonám s lehkostí," uvedl Macháček.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakar 2014
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články