Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dakar pošesté v Americe. České zraky se tradičně obrací ke kamionům

Rosario – V argentinském Rosariu odstartuje 36. ročník Rallye Dakar, už pošesté konaný na jihoamerickém kontinentu. Na startu populární soutěže bude devět českých posádek. V kategorii motocyklů se představí David Pabiška a Jan Veselý, s buginou pojede Josef Macháček a s kamiony šestice Martin Kolomý, Aleš Loprais, Jaroslav Valtr, Tomáš Vrátný, Jan Tománek a Vlastimil Vildman.

Vlastimil Vildman
zdroj: ČT sport autor: Martin Pabiška

Tradičně tak z českého pohledu bude nejzajímavější kategorie kamionů, kterou v minulosti šestkrát vyhrál Karel Loprais. Vysoké ambice má jeho synovec Aleš, který každoročně patří mezi nejrychlejší, často jej ale zastavují nehody nebo technické problémy. "Na Dakaru už jsem zažil ledacos. Jedu tam s pokorou, respektem, ale stále i s tím, že se chci rvát o bednu. To u nás bylo, je a bude. Jedeme stejně jako každý rok zkusit Dakar dobýt," řekl Loprais.

Loni byl českou jedničkou Kolomý, jenž dojel pátý. Stejně jako Loprais bude mít k dispozici nově postavený kamion Tatra, ale jeho hlavním cílem je dojet v pořádku do cíle náročné soutěže. "To, jestli budu opět nejlepší Čech, se nedá ovlivnit. Jedete s technikou, což je hromada koleček. Může se stát cokoliv," řekl Kolomý s úsměvem. "Doufám ale, že se nám technické problémy i nehody vyhnou a zajedeme dobrý výsledek. Doufám, že to dopadne super," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Jezdci se chystají na start Rallye Dakar

Mezi motocyklisty se chce řádně zviditelnit Pabiška, který se po letech spolupráce s týmem KM racing osamostatnil a bude spoléhat na spolupráci se Slovákem Štefanem Svitkem. "Vrátil se k týmu, za který jsem v roce 2007 startoval na Dakaru poprvé. Je to velká změna, začátek tříletého česko-slovenského projektu," řekl Pabiška. Na rozdíl od minulých let chce od začátku naplno závodit a nešetřit techniku. "Dakar už je více rychlostní závod a ztráty se těžko stahují," řekl Pabiška, jehož maximem je 26. místo z roku 2010.

Pořadatelé připravili hodně náročnou trať, delší než v předešlých letech. Závodníky v jednotlivých kategoriích čekají různě dlouhé etapy i celkový počet kilometrů. Všichni, kteří dojedou do cíle v chilském Valparaísu, zvládnou přes devět tisíc kilometrů, přičemž kamiony čeká 5 213 měřených km, motocyklisty 5 228 km a automobily 5 522 'ostrých' km. Vítězství z loňského roku obhajují Francouzi Stéphane Peterhansel (automobily) a Cyril Després (motocykly), Marcos Patronelli z Argentiny (čtyřkolky) a Rus Eduard Nikolajev (kamiony).

Trasa Rallye Dakar
zdroj: ČT24 / Dakar.com

České posádky na startu Rallye Dakar:

Motocykly: David Pabiška (KTM), Jan Veselý (Yamaha)

Automobily: Josef Macháček, Vlastimil Tošenovský (Buggy MD Optimus)

Kamiony: Martin Kolomý, David Kilián, René Kilián (Tatra); Aleš Loprais, Radim Pustějovský, Serge Bruynkens (Tatra); Jaroslav Valtr, Josef Kalina, Jakub First (Liaz); Tomáš Vrátný, Milan Holáň, Jaroslav Miškolci (Tatra); Jan Tománek, Michael Kašpárek, Tomáš Kašpárek (Tatra); Vlastimil Vildman, Martin Macík, Michael Mrkva (Liaz).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články