Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Startuje Barum rallye – vrchol domácí automobilové sezony

Praha - Nabité startovní pole s rekordním počtem sedmadvaceti vozů kategorie S2000, řada adeptů na vítězství v čele s továrním jezdcem Škody a obhájcem loňského prvenství Janem Kopeckým a podle odhadů čtvrt milionů fanoušků kolem tratí. Taková bude Barum rallye, nejkvalitnější automobilová soutěž na území České republiky, která startuje dnes na Zlínsku. Jubilejní 40. ročník populární soutěže je součástí českého šampionátu, mistrovství Evropy i seriálu Intercontinental rallye challenge. Celý den ve Zlíně propršelo, trať tedy bude zrádná a dokonale prověří schopnosti jezdců.

Hlavními adepty na vítězství by měli být účastníci šampionátu IRC. Vedle Kopeckého má vysoké ambice vedoucí muž seriálu a týmový kolega českého jezdce Juho Hänninen z Finska, Belgičan Freddy Loix, Brit Kris Meeke, Bryan Bouffier z Francie, Nor Andreas Mikkelsen nebo Guy Wilks z Velké Británie. "Jezdců, kteří mohou vyhrát, je opravdu hodně. Bude rozhodovat spousta aspektů. Chyby, defekty, počasí i štěstí. Osobně si netroufnu tipovat, jak by to mohlo dopadnout," řekl Kopecký. Rád by ale na svůj loňský triumf navázal. I proto, že by se tak přiblížil Hänninenovi v průběžném pořadí seriálu a zdramatizoval by boj o titul.

Hänninen je specialistou na šotolinové tratě, ale v letošní sezoně se výrazně zlepšil i na asfaltu. Dokazují to i jeho výsledky. V letošní sezoně jen jednou chyběl v IRC na stupních vítězů a vyhrál například Bohemia rallye v Mladé Boleslavi. "Je mi jasné, že kvůli složitému technickému charakteru tady mají jasnou výhodu domácí - můj kolega Honza Kopecký a také jezdci ze špičky českého mistrovství. Na podobném uskákaném povrchu jsme teď ale hodně testovali auto, takže si věřím a jsem v klidu," uvedl Hänninen pro deník Sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Josefa Kvasničky

V roli lídra českého šampionátu se na start postaví Pavel Valoušek, který chce odčinit nezdar z minulé soutěže domácího šampionátu - Bohemie - kde nedojel. "Nebude to vůbec snadné, ale po dobrém začátku sezony se mi teď moc nedařilo, takže to chci napravit. Určitě nepojedu jen na jistotu a takticky, abych získal domácí titul, ale chci také uspokojit své fanoušky," uvedl Valoušek, jenž vede průběžné pořadí jen o pět bodů před Václavem Pechem.

To průběžně třetí Kresta dopředu avizoval, že chce jet takticky s ohledem na český šampionát. Umístění většiny zahraničních jezdců se do něj totiž nebude započítávat. "Sjela se tady špička IRC a je to vrchol domácí sezony. Pro nás je priorita domácí šampionát, takže zásadní pro nás bude výsledek v jeho rámci. Uvidíme, jak na tom budeme a jaké tempo nasadí piloti ze špičky IRC. Podle toho zvolíme taktiku," uvedl trojnásobný zlínský vítěz Kresta, jenž se před rallye rozhodl změnit značku vozu. Nepojede se svým peugeotem, ale se zapůjčenou fabií S2000, která by měla být konkurenceschopnější.

Rallye začíná v pátek superrychlostní zkouškou přímo v ulicích Zlína. Celý den ve městě pršelo, trať tedy bude zrádná a dokonale prověří schopnosti jezdců. V dalších dnech čeká na piloty 17 rychlostních testů o celkové délce 266 kilometrů. Třešničkou na dortu je náročná závěrečná zkouška zvaná Pindula.

Průběžné pořadí IRC:

1. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 54,

2. Kopecký (ČR/Škoda Fabia S2000) 47,

3. B. Magalhaes (Port./Peugeot 207 S2000) 30.

Průběžné pořadí MMČR:

1. Valoušek (Škoda Fabia S2000) 166,

2. Pech (Mitsubishi Lancer Evo IX) 160,

3. Kresta (Peugeot 207 S2000) 144.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články