Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Loeb bude usilovat o osmé vítězství v Německé rallye za sebou

Trevír - Po roční pauze se do mistrovství světa v automobilových soutěžích vrací Německá rallye, která bude ode dneška do neděle devátým zastavením seriálu. Jasným favoritem na vítězství jsou vozy Citroën C4 v čele s Francouzem Sébastienem Loebem, jenž vyhrál minulých sedm ročníků ADAC Rallye. Šestinásobný mistr světa Loeb může na asfaltových tratích v okolí Trevíru zvýšit své vedení v šampionátu. Po osmi z celkově třinácti soutěží vede o 48 bodů před svým krajanem Sébastienem Ogierem také na citroënu. Dalších 13 bodů zpět je nejlepší pilot konkurenčního Fordu, vítěz nedávné Finské rallye Jari-Matti Latvala.

"Vždycky jsem se na této rallye cítil dobře a šlo mi to tady. Mým cílem je samozřejmě osmé vítězství," uvedl v tiskové zprávě Citroënu Loeb, jenž právě v Německu slavil před osmi lety svou první z rekordního počtu 58 výher.

V kraji kolem řeky Mosely, jenž je vzdálen jen několik kilometrů od jeho rodného Alsaska, si bude muset Loeb hlídat především své soupeře na citroënu. "Pro mě to znamená, že abych se udržel před nimi, budu do toho muset dát všechno. Jak už to tak často bývá, možná bude hrát velkou roli i počasí," dodal lídr šampionátu.

Německá rallye v číslech

Jezdci v Německu absolvují téměř 1 200 kilometrů, z nichž zhruba třetinu tvoří 19 rychlostních zkoušek. Na piloty čeká v sobotu hned dvakrát se 48 kilometry nejdelší vložka v celém kalendáři, která vede vojenským prostorem Baumholder.

Ačkoli fordy obvykle na citroëny na asfaltu nestačí, na slušné umístění si věří Fin Latvala, jenž je v průběžném pořadí před svou týmovou jedničkou a krajanem Mikkem Hirvonenem. "Myslím, že můžu tentokrát profitovat ze zkušeností, které jsem získal v květnu ve čtyřiadvacetihodinovém závodu na Nürburgringu. Navíc mi dodalo sebevědomí vítězství ve Finsku," uvedl pětadvacetiletý pilot.

Ve startovní listině jsou tři české posádky v čele s Martinem Prokopem, jenž bude s vozem Ford Fiesta S2000 bojovat především o body do šampionátu S-WRC. V něm patří úřadujícímu juniorskému mistru světa třetí pozice. S Mitsubishi Lancer Evo X pojedou Tomáš Kurka a Milan Liška.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 13 závodů):

1. Loeb 166, 2. Ogier (oba Fr./Citroën C4) 118, 3. Latvala (Fin./Ford Focus) 105, 4. P. Solberg (Nor./Citroën C4) 90, 5. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 86, 6. Sordo (Šp./Citroën C4) 77, ...17. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 2

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články