Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Velká cena Brna - ve třídě do 125 ccm zazářil Kornfeil

Brno – Brněnský Masarykův okruh dnes hostil Velkou cenu České republiky MS silničních motocyklů. Český motocyklista Jakub Kornfeil zajel ve třídě do 125 ccm životní závod a v desátém díle mistrovství světa obsadil páté místo. Z vítězství se radoval Španěl Nicolás Terol, na stupních vítězů jej doplnili krajané Pol Espargaró a Esteve Rabat. Ve třídě Moto2 ovšem Češi už tak úspěšní nebyli; nikdo z domácích jezdců závod nedokončil, Karel Abraham kvůli včerejšímu pádu při kvalifikaci, Lukáš Pešek kvůli potížím s předním kolem. Vítězem se stal Španěl Toni Elías. V závodě královské třídy MotoGP pak stupně vítězů obsadili Španěl Jorge Lorenzo, jeho krajan Dani Pedrosa a Australan Casey Stoner.

Lorenzo v Brně vybojoval sedmé vítězství v sezoně a upevnil si vedení v mistrovství světa. Obhájce titulu i brněnského prvenství Ital Valentino Rossi s yamahou byl pátý, závod dokončilo pouze třináct jezdců.

Vítěz třídy Moto2, sedmadvacetiletý Elías na stroji Moriwaki, si náskok v čele průběžné klasifikace zvýšil. V sezoně dosáhl už čtvrtého vítězství, na Masarykově okruhu vystoupil na nejvyšší stupínek podruhé. Druhý skončil po útočném závěru Japonec Juki Takahaši se ztrátou 2,312 sekundy. Třetí místo obsadil Ital Andrea Iannone, jemuž chyběly na vítěze necelé tři vteřiny.

Karla Abrahama nepustili lékaři na start po sobotním pádu v kvalifikaci a smolnou českou sérii doplnily postupně i obě zbývající naděje. Už ve třetím okruhu po havárii vypadl ze hry Patrik Vostárek a 11 kol před cílem zastavil v depu i Lukáš Pešek, jemuž na stroji Moriwaki vypovědělo poslušnost přední kolo. Před odstoupením se Pešek držel na 15. místě.

Pešek kritizoval svůj tým, závodění ho nebaví

Pešek věřil, že se sezona zlomí v Brně, to se mu ale nesplnilo. Po problémech v kvalifikaci dnes nedokončil hlavní závod a na kontě má stále jen čtyři body. "Všechno, co se stalo v Brně, mě jen utvrdilo v tom, co se děje pořád. Nevím, jak se koukat na ty další závody v sezoně. Musím je dojet a modlit se, aby to klaplo," řekl zklamaný Pešek novinářům.

Na Masarykově okruhu veřejně hovořil o tom, že v italském týmu není vše v pořádku. Po kvalifikaci byl například hodně rozzlobený, že mechanici se šéfem týmu změnili nastavení jeho motocyklu, který přitom v předchozím tréninku fungoval dobře a dával mu šanci bojovat o umístění kolem desátého místa. Také připustil, že v týmu moc dobře vědí, že není s jeho prací spokojený. "Myslím si, že to musí vnímat. Je to jasně dané," řekl. I kvůli tomu nemá ze závodění vůbec žádnou radost. "Nebaví mě to. Určitě si představuju, že bych jezdil jinak a na jiné úrovni," přiznal Pešek.

České želízko na stopětadvacítkách

Kornfeil vyjel do závodu ze čtrnácté pozice, ale hned po startu se dostal na desáté místo a poté se výbornou jízdou posouval vpřed. Krátce před cílem byl dokonce chvíli čtvrtý, když předjel Němce Jonase Folgera. Tuto pozici sice nakonec udržet nedokázal, přesto předčil i vedoucího jezdce seriálu Španěla Marka Márqueze a nejrychlejšího z kvalifikace Brita Bradleyho Smithe. Dosud Kornfeil v MS dojel nejlépe čtrnáctý v Jerezu.

Kornfeil o svém úspěchu:

0"Dřív se mi tady moc nedařilo, takže jsem říkal, že Brno moc rád nemám, ale poslední dva roky mi to tu vyšlo. Po dnešku ho začnu mít rád a budu se těšit na příští sezonu. Kdyby mi někdo řekl, že budu pátý, asi bych si ťukal na hlavu. Myslel jsem, že se pojede na suchu, na tom nemám takovou šanci. Kluci na špici mají rychlejší motorky."

Na startu se nakonec objevil i druhý český jezdec Ladislav Chmelík, i když nesplnil kvalifikační limit. Využil ale pravidel a požádal ředitelství závodu o výjimku. Osm kol před koncem ale Chmelík ze závodu odstoupil.

GP České republiky v Brně, 10. závod MS silničních motocyklů:

Do 125 ccm:

1. Terol (Šp./Aprilia) 43:49,303

2. P. Espargaró (Šp./Derbi) -20,361

3. Rabat (Šp./Aprilia) -20,555

4. Folger (Něm./Aprilia) -29,529

5. Kornfeil (ČR/Aprilia) -29,914

Průběžné pořadí MS (po 9 ze 17 závodů):

1. Márquez 166 b.,

2. P. Espargaró 151

3. Terol 143 ...

17. Kornfeil 14

Moto2:

1. Elías (Šp./Moriwaki) 41:51,715

2. Takahaši (Jap./Tech3) -2,312

3. Iannone (It./Speed Up) -2,959

4. Cluzel (Fr./Suter) -6,905

5. Simón (Šp./Suter) -6,974

Průběžné pořadí MS (po 9 ze 17 závodů):

1. Elías 161

2. Iannone 106

3. Lüthi (Švýc./Moriwaki) 99 ...

14. Abraham (ČR/FTR) 33

29. Pešek 4

MotoGP:

1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 43:22,038

2. Pedrosa (Šp./Honda) -5,494

3. Stoner (Austr./Ducati) -11,420

4. Spies (USA/Yamaha) -13,723

5. Rossi (It./Yamaha) -17,930

Průběžné pořadí MS (po 10 z 18 závodů):

1. Lorenzo 235

2. Pedrosa 158

3. Stoner 119

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články