Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rossi si zlomil nohu a Velká cena Itálie se pojede bez něj

Mugello (Itálie) - Italský motocyklista Valentino Rossi si při pádu v dnešním tréninku na Velkou cenu Itálie zlomil nohu a sezona pro něj pravděpodobně skončila. Obhájce titulu už absolvoval tříhodinovou operaci, po níž odhadli lékaři dobu rekonvalescence na čtyři až pět měsíců. Poslední závod šampionátu se přitom pojede 7. listopadu. V následné kvalifikaci se dařilo českému jezdci Lukáši Peškovi, kterému se podařilo zajet nejlépe v sezoně. V předchozích třech závodech bylo jeho maximem 22. místo, dnes si zajistil ve Velké ceně Itálie 17. startovní pozici.

Jednatřicetiletý král silničních závodů nezvládl v Mugellu 15 minut před koncem tréninku svou yamahu a po takzvaném "highsideru" tvrdě dopadl na pravou nohu. Lékaři při vyšetření diagnostikovali komplikovanou zlomeninu holenní kosti. "Měl velmi ošklivou zlomeninu, téměř otevřenou," řekl šéf lékařského týmu na okruhu Claudio Costa. Rossi následně odletěl vrtulníkem do nemocnice ve Florencii, kde se podrobil operaci. Lékaři museli zlomeniny holenní i lýtkové kosti zpevnit destičkou a čtyřmi šrouby. "Operace byla dokonale úspěšná," prohlásil doktor Roberto Buzzi.

Rossi byl nejrychlejší v pátečním tréninku, po kterém si však stěžoval, že ho pobolívá rameno. To si pro změnu pohmoždil při pádu v tréninku na motokrosovém stroji v polovině dubna.

Pešek zajel nejlepší kvalifikaci v sezoně

Na vítězného Itala Andreu Iannoneho ztratil v kvalifikaci Lukáš Pešek vteřinu a 54 tisícin. O tři příčky za ním skončil druhý z Čechů Karel Abraham. I pro něj je 20. příčka nejlepším výsledkem v sezoně, když byl dosud nejlépe třiadvacátý v Kataru. Nenavázal však na výkon z dopoledního tréninku, v němž byl dokonce osmý. V nejslabší kubatuře do 125 ccm odstartuje Jakub Kornfeil z 21. pozice, když zaostal o 3,368 vteřiny za vítězným Sandrem Cortesem z Německa.

V kategorii MotoGP si pole position vyjel Španěl Dani Pedrosa na hondě, který o 177 tisícin sekundy porazil lídra šampionátu Jorge Lorenza. Do kvalifikace nenastoupil devítinásobný mistr světa Valentino Rossi, který si při dopoledním tréninku zlomil nohu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články