Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Kvalifikaci na GP Číny opět ovládl Red Bull, vyhrál Vettel

Šanghaj (Čína) - Kvalifikaci na Velkou cenu Číny formule 1 ovládly v Šanghaji vozy favorizovaného týmu Red Bull, které se při startu nedělního závodu postaví do první řady. Pole position získal Němec Sebastian Vettel, který porazil stájového kolegu Marka Webbera z Austrálie jen o 248 tisícin sekundy. Ze třetího místa vyrazí do Velké ceny Španěl Fernando Alonso ve ferrari, jehož doplní Němec Nico Rosberg z Mercedesu. Třetí řadu tvoří britský pár mistrů světa z McLarenu Jenson Button, Lewis Hamilton. Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher z Mercedesu potvrdil zatím rozpačité výkony po návratu devátým místem. Čínská Grand Prix začne v neděli v 9:00 SELČ.

Dvaadvacetiletý Vettel zajistil Red Bullu ve čtvrté Velké ceně sezony čtvrté kvalifikační vítězství, přičemž on sám bude startovat z nejvýhodnější pozice potřetí. Potvrdil tak převahu své stáje, jež získala double v předchozí Grand Prix v Malajsii. Pokud mladý Němec využije pole position k dalšímu vítězství, dostane se poprvé v kariéře do čela průběžného pořadí mistrovství světa.

Průběžné pořadí vede Brazilec Felipe Massa s 39 body, o dva zpět je jeho stájový kolega z Ferrari Fernando Alonso ze Španělska společně s Vettelem. Ten ještě nikdy nebyl na prvním místě průběžného pořadí MS, což chce o víkendu změnit. Pokud vyhraje, podaří se mu to.

Kvalifikace na GP Číny, čtvrtý závod MS vozů formule 1:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:34,558 min., 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:34,806, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:34,913, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:34,923, 5. Button 1:34,979, 6. Hamilton (oba Brit./McLaren) 1:35,034, 7. Massa (Braz./Ferrari) 1:35,180, 8. Kubica Pol./Renault) 1:35,364, 9. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:35,646, 10. Sutil  Něm./Force India) 1:35,963

Dvaadvacetiletý Vettel má vynikající formu, ale první dva závody mu nevyšly vinou nespolehlivosti vozu. Pokud bude v Šanghaji pršet, což podle meteorologů není vyloučeno, podmínky budou stejné jako loni, kdy Red Bull zaznamenal díky Vettelovi vůbec první týmové vítězství a rovněž double. Vettel má šanci stát se se sedmou výhrou druhým nejúspěšnějším německým pilotem F1, na Schumachera mu ale nyní stále chybí ještě 85 vítězství.

Schumacher při návratu po tříleté pauze zůstává za očekáváním. Lépe v týmu Mercedes jezdí i jeho kolega a další německý pilot Nico Rosberg. Jednačtyřicetiletého matadora to však zatím nevyvádí z rovnováhy. "Poslední dva závody jsem neměl moc štěstí, ale vím proč, takže zatím jsem klidný. Věřím, že se to zlomí. Vím za ty roky, jak to ve formuli chodí," prohlásil Schumacher. "Zatím to po podrobné analýze jde podle plánu," dodal.

Ferrari a McLaren mají co napravovat

Po nezdarech v posledním závodu budou chtít do předních pozic promluvit stáje Ferrari a McLaren, dva nejlepší týmy v pořadí Poháru konstruktérů. Exmistr světa Lewis Hamilton s mclarenem se minule v Sepangu po propadáku v kvalifikaci dokázal v závodě prodrat z dvacátého místa až na šesté.

Pozadu nechce zůstat ani jeho krajan a týmový kolega Jenson Button, který po osmém místě v Malajsii pracoval poslední dva týdny s inženýry na vyvážení auta, zavěšení kol a výkonu motoru. "Určitě jsme se posunuli zase o krok dál," prohlásil Button. "Samozřejmě ještě to není ideální, jedná se o déle trvající proces, ale cítím, že jdeme kupředu," dodal.

Průběžné pořadí MS: 1. Massa (Braz./Ferrari) 39 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 37, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 37, 4. Button (Brit./McLaren) 35, 5. Rosberg (Něm./Mercedes) 35, 6. Hamilton (Brit./McLaren) 31

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 76, 2. McLaren 66, 3. Red Bull 61, 4. Mercedes 44, 5. Renault 30, 6. Force India 18

Okruh v Šanghaji
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články