Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Loeb vede po první etapě Britskou rallye

Cardiff - První etapu Britské rallye vyhrál Francouz Sébastien Loeb s citroënem a má momentálně blíž k titulu mistra světa než Fin Mikko Hirvonen s fordem, který je v poslední soutěži sezony zatím druhý. Na šampiona z uplynulých pěti let ztrácí po šesti rychlostních zkouškách 5,3 sekundy. Loeb vyhrál v úvodní etapě čtyři měřené úseky, zbylé dva ovládl jeho rival, který vede klasifikaci mistrovství světa s náskokem jednoho bodu. Třetí až páté místo patří jezdcům na voze Citroën C4. Třetí Nor Petter Solberg ztrácí na Loeba přes 40 sekund, za ním následují Španěl Dani Sordo a Francouz Sébastien Ogier.

Pětatřicetiletý Francouz musí k zisku šestého titulu za sebou Hirvonena porazit a získat alespoň bod. Jejich souboj je zatím velmi vyrovnaný, Loeb získal v průběhu prvního dne soutěže na finského jezdce náskok maximálně necelých devět sekund.

"Odpoledne to bylo obtížné. Nechápu, proč jsem byl pomalejší než ráno. Přilnavost auta nebyla ideální, ale přesto jsem rád, že v sobotu pojedu jako první," řekl Loeb, který ocenil výkony Hirvonena. "Jel velmi rychle. Je to vzrušující boj. Důležité je, že jsem před ním. Uvidíme, co se bude dít zítra," uvedl francouzský pilot.

Hirvonen přiznal, že se snažil hlavně bojovat. "Ráno to nebylo z mé strany nejlepší, ale odpoledne se to zlepšilo. Uvidíme, jak to bude pokračovat v sobotu. Trať je hodně kluzká a bylo tam dost zajímavých momentů," uvedl Hirvonen.

Na čtrnáctém místě průběžného pořadí se drží Martin Prokop, který ve velšských lesích bojuje o konečné druhé místo v hodnocení produkčních vozů. V redukovaném pořadí této kategorie je třetí. "Je to dobré. Snažíme se, co můžeme, ale s vozy S2000 se nedá bojovat," citoval Prokopa server autosport.cz. Před Prokopem startujícím s mitsubishi jsou dva piloti fabií S2000 Eyvind Brynildsen z Norska a Švéd Patrik Sandell. Druhý český jezdec na startu Martin Semerád je osmnáctý, mezi produkčními vozy je pátý. A to i přesto, že na posledním testu měl menší nehodu a poškodil přední část vozu.

Britská rallye po 1. etapě:

1. Loeb, Elena (Fr./Citroën C4) 1:15:22,1, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -5,3, 3. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Citroën C4) -40,5, 4. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -41,6, 5. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -2:41,3, 6. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -2:50,1, ...14. Prokop, Tománek -8:49,4, 18. Semerád, Ceplecha (všichni ČR/Mitsubishi Lancer) -10:41,4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články