Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Loeb a Hirvonen se v Británii perou o rallyeový titul

Cardiff - Rallyeové mistrovství světa čeká dramatická koncovka. Na náročných velšských tratích se rozhoduje mezi Mikkou Hirvonenem a Sébastienem Loebem o letošním šampionovi. Lepší výchozí pozici před Britskou rallye měl finský pilot, který vede průběžné pořadí šampionátu o bod před francouzským králem posledních sezon. Loeb tak musí k zisku šestého titulu za sebou aktuálního lídra porazit a získat alespoň bod. Pokud se mu to nepodaří, usedne na závodnický trůn poprvé Hirvonen, tovární jezdec Fordu.

Hirvonen věří, že se mu zvítězit podaří. Optimismus mu dodává i deštivé počasí, které ještě zvyšuje náročnost závěrečného podniku seriálu. Tím pádem jako první startující jezdec nebude svým následníkům tak dokonale "čistit" trať, jak to bývá za sucha. "Být v rallye před koncem v čele je skvělý pocit. Snažím se na to nemyslet, dokud nebude soutěž v Cardiffu za námi. Snad ale bude mít tým nakonec pádný důvod k oslavě," přál si Hirvonen.

Vítěz Britské rallye z roku 2007 navíc podle svých slov ani není pod velkým tlakem. "Je to prostě jen vzrušující. Mám šanci vyhrát a stojím oběma nohama pevně na zemi. Bude to tvrdý boj. V žádném případě nepodceňuji to, co mě ve Walesu čeká," podotkl devětadvacetiletý jezdec, jenž v letošní sezoně vyhrál čtyři díly MS.

Sébastian Loeb:

"Říká se, že zdejší soutěž je koktejl namíchaný z deště, bláta a mlhy, zvláště ve tmě to dělá z této rallye velice těžkou soutěž. Nicméně i přesto je to nádherná rallye, na kterou se těším."

K zisku titulu tak Hirvonen musí mít více bodů než Loeb, jenž se radoval z prvenství už šestkrát. Při shodném celkovém počtu bodů by to rozhodlo ve prospěch Francouze. I on se údajně cítí být v dobré pohodě. Stále platí, že francouzský pilot je prakticky neporazitelný na asfaltových rallye, ale i na šotolině dokáže vyhrávat. Dokázal to právě loni v Británii a i letos, kdy se jela většina soutěží na nezpevněném povrchu.

"Oba víme, že sebemenší chybička nás může stát titul. Pokusím se všechno hodit za hlavu a prostě se pustit do boje. Mikko a já už jsme podobně těsně bojovali v Norsku, Finsku a Austrálii a doufám, že uvidíme stejně vzrušující boj i ve Walesu," řekl Loeb, jenž od roku 2003 v Británii nechyběl mezi trojicí nejlepších.

Na startu jsou i dva zástupci českého motorsportu Martinové Prokop a Semerád usilující o body do šampionátu produkčních vozů. Prokopovi patří aktuálně třetí místo v průběžném pořadí a má šanci posunout se na konečné druhé.

Průběžné pořadí MS:

1. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 84, 2. Loeb (Fr./Citroën C4) 83, 3. Sordo (Šp./Citroën C4) 58, 4. Latvala (Fin./Ford Focus) 39, 5. P. Solberg (Nor./Citroën C4) 30, 6. H. Solberg (Nor./Ford Focus) 29.

Pohár konstruktérů:

1. Citroën 151, 2. Ford 130, 3. Stobart-Ford 73, 4. Citroën Junior Team 42, 5. Munchi's Ford 23.

P-WRC:

1. A. Araujo (Portug./Mitsubishi Lancer) 42, 2. Attíjá (Kat./Subaru Impreza) 31, 3. Prokop (ČR/Mitsubishi Lancer) 29, ...20. Tarabus (ČR/Fiat Grande Punto S2000) 3, 23. Semerád (ČR/Mitsubishi Lancer) 1.

Mitsubishi Lancer při rallye
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články