Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Abraham dojel v Austrálii šestý, Španěl Simon je mistrem světa

Phillip Island (Austrálie) - Velkou cenu Austrálie vyhrál Španěl Julian Simon na Aprilii a stal se mistrem světa v závodech silničních motocyklů ve třídě do 125 ccm. Simon na okruhu na Phillip Islandu až v posledním kole předjel svého největšího rivala Brita Bradleyho Smitha a ve zbývajících dvou závodech v Malajsii a Španělsku už nemůže být předstižen. Ve dvěstěpadesátkách dojel Karel Abraham šestý, což je jeho nejlepší výsledek v této sezoně.

Slavit mohl dvaadvacetiletý Simon už před dvěma týdny v Estorilu, ale upadl a jeho náskok se zmenšil. Ani tentokrát se pro něj po nevydařeném startu závod nevyvíjel dobře, ale závěr mu vyšel skvěle. V bitvě s dalším jezdcem Aprilie Bradleyem Smithem se naposledy pokusil zaútočit, a to se mu povedlo. Němec Sandro Cortese dojel třetí.

Simon vyhrál pátý závod a ze čtrnácti dílů seriálu byl podesáté na stupních vítězů. Korunoval tak svůj návrat do nejslabší kubatury. Loni ve třídě do 250 ccm nedojel ani jednou na medailovém místě.

Ve dvěstěpadesátkách vládl Simoncelli

Úřadující mistr světa Ital Marco Simoncelli na Gileře vyhrál závod dvěstěpadesátek. Abraham šestým místem vylepšil o dvě příčky svůj letošní nejlepší výsledek z Barcelony, Lukáš Pešek dojel dvanáctý. Závod byl ukončen o pět kol dříve po těžkém pádu Itala Roberta Locatelliho, jehož stroj zůstal uprostřed trati.

"Mohlo to být ještě lepší, protože po průjezdu 19. kolem jsem byl už na desáté pozici, ale po pádu Locatelliho se do výsledků z rozhodnutí jury počítal průjezd osmnáctým kolem. To mě trochu štve, protože v 19. kole upadl i Cluzel, kterému se však také započítal průjezd předchozím kolem, kdy byl čtvrtý," prohlásil Pešek. "Tím pádem jsem v podstatě přišel o možnost být v celkovém pořadí MS jako první netovární motocykl," posteskl si jezdec týmu Auto Kelly, kterému stále patří průběžná třináctá příčka. Abraham je se ztrátou dvou bodů patnáctý.

Královskou třídu MotoGP vyhrál Casey Stoner

Královskou třídu MotoGP vyhrál australský závod potřetí za sebou domácí jezdec Casey Stoner s Ducati. Předloňský mistr světa, jenž v létě vynechal tři závody kvůli nemoci, porazil v taktické bitvě úřadujícího šampiona Valentina Rossiho. Italský jezdec přesto udělal další velký krok za devátým titulem v kariéře, neboť jeho nejbližší pronásledovatel a kolega z Yamahy Španěl Jorge Lorenzo upadl hned po startu. Rossi má v čele náskok už 38 bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články