Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Glock vážně havaroval při kvalifikaci GP Japonska, vyhrál Vettel

Suzuka - Kvalifikaci na Velkou cenu Japonska formule 1, kterou vyhrál Sebastian Vettel ze stáje Red Bull, poznamenala vážná nehoda Tima Glocka. Pilot Toyoty byl s pořezanou levou nohou a bolestmi zad převezen vrtulníkem do nemocnice. Podle šéfa stáje Johna Howetta však neutrpěl vážnější zranění. Kromě Glocka dnes ještě havarovali Mark Webber, Heikki Kovalainen, Sebastien Buemi a Jaime Alguersuari a jejich nehody výrazně ovlivnily výsledky kvalifikace. Kvůli nerespektování žlutých vlajek bylo totiž pět jezdců potrestáno posunem na startovním roštu o pět míst dozadu. Mezi nimi je i lídr průběžného pořadí Jenson Button, který si může v neděli dva závody před koncem seriálu zajistit titul. Do závodu tak odstartuje až z dvanáctého místa.

Potrestaný byl i Buttonův jeho týmový kolega ze stáje Brawn GP a největší konkurent Rubens Barrichello, který tak po trestu obsadil desátou příčku. Button si může v neděli zajistit titul, pokud získá o pět bodů více než Barrichello.

Glock havaroval jen pár hodin poté, co dostal od lékařů svolení ke startu. Německý pilot totiž vynechal páteční tréninky kvůli nachlazení a horečce. Jezdec stáje Toyota byl po nehodě asi deset minut ošetřován přímo ve voze a poté byl odnesen do sanitky. Pilot byl celou dobu při vědomí a z nosítek zdviženým palcem naznačil, že není vážně zraněn.

Sebastian Vettel získal čtvrtou pole positition sezony

Ve stínu havárií si pro čtvrtou pole positition sezony dojel Sebastian Vettel. Vedle německého pilota Red Bullu se na start postaví Jarno Trulli z Toyoty. Třetí byl Lewis Hamilton z McLarenu.

Čtvrtý Adrian Sutil z Force India byl rovněž mezi piloty, kteří zajeli své nejrychlejší časy ve chvíli, kdy byla na trati vyvěšena žlutá vlajka, což znamená, že jezdci by neměli jet naplno. Sutil se tak propadl na devátou příčku. Trest dostali Fernando Alonso z Reunaultu a Sebastien Buemi z Toro Rosso, kteří se propadli na 17. respektive 15. místo.

Kvalifikace na GP Japonska:

1. Vettel (Něm./Red Bull), 2. Trulli (It./Toyota), 3. Hamilton (Brit./McLaren), 4. Sutil (Něm./Force India), 5. Barrichello (Braz./Brawn GP), 6. Heidfeld (Něm./BMW Sauber), 7. Button (Brit./Brawn GP), 8. Räikkönen (Fin./Ferrari), 9. Kovalainen (Fin./McLaren), 10. Buemi (Švýc./Toro Rosso) oba bez času

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články