Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Renault se bude kvůli Singapuru zpovídat u disciplinárky

Paříž - Stáj formule 1 Renault čeká disciplinární řízení u Mezinárodní automobilové federace (FIA). Tým je podezřelý, že v loňské Grand Prix Singapuru úmyslně nechal havarovat svého tehdejšího jezdce Nelsona Piqueta mladšího, aby tím pomohl k triumfu druhému pilotovi Fernandu Alonsovi. Představitelé Renaultu mají před Světovou radou motorsportu v Paříži vypovídat 21. září. Podezření, že Renault podváděl, začala FIA prošetřovat po nedělní Velké ceně ve Spa.

Loni v Singapuru narazil syn bývalého šampiona Piquet už ve 13. kole do zdi. Stalo se tak poté, co těsně předtím jako jediný ze startovního pole tankoval jeho týmový kolega Alonso. Po Piquetově nehodě vyjel na okruh zpomalovací vůz, takže Španěl mohl svou ztrátu bez problémů dohnat. Když byla trať volná, získal naopak náskok, protože jeho soupeři museli do boxů pro palivo. Dvojnásobný mistr světa si pak dojel pro nečekané vítězství. 

Podezření z podvodu a vyšetřování FIA přišlo měsíc poté, co byl Piquet z Renaultu propuštěn. Brazilský pilot si pak stěžoval na nerovné podmínky ve stáji, neboť šéf týmu Flavio Briatore podle něj věnoval pozornost prakticky jen hvězdnému Alonsovi.



Pokud se údajný podvod Renaultu prokáže, může stáj dostat pokutu, zákaz startu či být úplně vyloučena ze šampionátu. Šéf seriálu Bernie Ecclestone uvedl, že pokud vyšetřování objeví nějakou snahu o manipulaci, budou Renault i Piquet ve velkých problémech. Zároveň vyslovil obavu, že negativní publicita by mohla vést k odchodu automobilky Renault z MS, tak jako to nedávno kvůli finančním důvodům udělala Honda a na příští rok ohlásila BMW.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články