Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kvalifikaci na GP Belgie překvapivě vyhrál Fisichella

Spa-Francorchamps – Italský závodník Giancarlo Fisichella získal v kvalifikaci na belgickou velkou cenu pro tým Force India první pole position. Šestatřicetiletý závodník zvítězil v kvalifikaci poprvé od velké ceny v Malajsii v roce 2006, kdy ještě jezdil za tým Renault, a je to teprve čtvrté kvalifikační vítězství v jeho kariéře. Úspěch italských pilotů podtrhl s toyotou jezdící Jarno Trulli, který dojel na druhém místě. Třetí skončil Nick Heidfeld, závodící s BMW.

"Fantastické a neuvěřitelné. Něco takového jsem nečekal," rozplýval se Fisichella po kvalifikačním triumfu na nejdelší trati v seriálu. "Tenhle okruh patří k mým oblíbeným. Čekal jsem nějaké zlepšení, ale na pole position jsem ani nepomyslel. Udělali jsme od posledního závodu obrovský pokrok," dodal pilot, jehož letošním maximem v závodě je 13. místo. Na jeho vítězství v GP se přijímaly sázky v kurzu 150:1.

Lídr šampionátu Jenson Button se poprvé v této sezoně nevešel mezi nejlepších deset jezdců, skončil až čtrnáctý, a bude tak mít spoustu starostí, aby dosáhl v nedělním závodě na bodovaná umístění. Týmový kolega a největší rival v boji o celkový titul Rubens Barichello dojel na čtvrtém místě.

Finálovou část pro deset nejrychlejších jezdců sledovali už jen jako diváci také mistři světa Lewis Hamilton z McLarenu, který přitom ovládl páteční tréninky, a Španěl Fernando Alonso z Renaultu.

Fiaskem opět skončilo snažení náhradníka Ferrari Luky Badoera, který skončil poslední, navíc první část kvalifikace po jezdecké chybě ani nedokončil. Jeho kolega Kimi Räikkönen byl šestý.

Kvalifikace na GP Belgie:

1. Fisichella (It./Force India) 1:46,308, 2. Trulli (It./Toyota) 1:46,395, 3. Heidfeld (Něm./BMW) 1:46,500, 4. Barrichello (Braz./Brawn) 1:46,513, 5. Kubica (Pol./BMW) 1:46,586, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:46,633, 7. Glock (Něm./Toyota) 1:46,677, 8. Vettel (Něm./Red Bull) 1:46,761, 9. Webber (Austr./Red Bull) 1:46,788, 10. Rosberg (Něm./Williams) 1:47,362.

Luca Badoer se po chybě dostal mimo trať v kvalifikaci na GP Belgie
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články