Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FIA prošetří Schumacherův trénink, možná použil nepovolené pneumatiky

Mugello (Itálie)/Hamburk - Mezinárodní automobilová federace FIA hodlá prozkoumat podrobnosti pátečního tréninku německého pilota Michaela Schumachera, který se po třech letech senzačně vrací do formule 1. Panuje totiž podezření, že zatímco využil dva roky starý monopost, aby neporušil pravidla testování, na jeho voze byly pneumatiky, které pravidla pro testování zakazují.

Sedminásobný šampion začal na okruhu v Mugellu testovat dva dny po oznámení, že ve zbytku sezony nahradí vážně zraněného Felipeho Massu v kokpitu vozu Ferrari. Čtyřicetiletý Němec si u techniků vyžádal dva roky starý monopost Ferrari F2007, protože s aktuálním vozem nesmí podle současných pravidel v průběhu sezony testovat.

Na voze však byly využity pneumatiky s hladkým povrchem, které se mohou využívat až od této sezony. A právě s vybavením určeným na aktuální sezonu je testování zakázáno. Ferrari se však brání tím, že šlo o pneumatiky určené pro juniorskou sérii GP 2.

Do soutěžního vozu usedne Schumacher pravděpodobně až 21. srpna při prvním tréninku na Velkou cenu Evropy ve Valencii, která se jede v neděli 23. srpna. Ferrari však usiluje o udělení výjimky a zažádalo o povolení, aby Schumacher mohl nový vůz testovat již dříve. K tomu ale potřebuje souhlas všech týmů. Sedm stájí sdružených do organizace FOTA naznačilo, že souhlas udělí. Otázkou však zůstává, jak se vyjádří stáje Williams a Force India.

Schumacher navštívil Massu

Michael Schumacher dnes rovněž v Budapešťské nemocnici navštívil zraněného Felipeho Massu, kterého ve zbytku sezony v kokpitu vozu Ferrari nahradí. "Byl jsem překvapený tím, v jak extrémně dobrém stavu je jen týden po nehodě. Zhruba tři hodiny jsme spolu seděli a povídali si," dodal Schumacher.

Brazilec, který v minulé sezoně skončil na 2. místě celkového pořadí šampionátu F1, v pondělí opustí budapešťskou nemocnici a soukromým speciálem odletí domů do Sao Paula, kde bude pokračovat v léčení. Nelze však zatím určit, kdy se Massa bude moci za volant vrátit.

Osmadvacetiletý Massa podstoupil v nemocnici v Budapešti operaci lebky, kterou mu v kvalifikaci na Hungaroringu prorazila pružina uvolněná ze soupeřova monopostu. Ta ho udeřila v bezmála dvousetkilometrové rychlosti do přilby a jezdec následně ještě čelně naboural do bariéry z pneumatik.

Michael Schumacher při testovací jízdě v předloňském Ferrari
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články