Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

FIA a týmy formule se dohodly, rozkol zažehnán

Paříž - Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley i zástupci Asociace stájí formule 1 (FOTA) dnes oznámili, že došlo k dohodě obou stran a byl zažehnán vznik konkurenční série pro příští sezonu. Zároveň Mosley po sjednaném smíru ustoupil od možnosti znovu kandidovat na post šéfa při letošních volbách FIA. "Už neuvažuji o znovuzvolení, nyní máme mír," oznámil Mosley v Paříži poté, co na schůzce s šéfem FOTA Lukou di Montezemolem odvrátili možný rozpad seriálu mistrovství světa.

"Dohodli jsme se na snížení nákladů. Bude jeden šampionát F1, ale cílem je do dvou let upravit celkové výdaje do stavu z počátku 90. let," komentoval Mosley základní fakta dohody s týmy. Podle informací médií budou v příštím roce platit stejná pravidla jako letos.

Minulý týden v pátek osm z deseti stávajících stájí formule 1 odmítlo přistoupit na změny pravidel a nastavení rozpočtového stropu pro příští sezonu. Mosleyho návrh předpokládal volitelný strop 40 milionů liber na sezonu, který by v případě dodržení umožňoval stájím využívat technologické výhody. Nakonec však neprošla ani verze s ročním odkladem. Týmy Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW-Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso tehdy prohlásily, že už začaly s přípravou vlastního seriálu závodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články