Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Stáje F1 se nedohodly s FIA a chystají vlastní seriál závodů

Silverstone (Velká Británie) - Osm stájí formule 1 odmítlo přistoupit na změny pravidel, které chce Mezinárodní automobilová federace (FIA) zavést v příští sezoně mistrovství světa. V prohlášení to uvedla Asociace stájí formule 1 (FOTA) s tím, že Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso už začaly s přípravou vlastního seriálu závodů.

"Je naprosto jasné, že týmy nemohou dále ohrožovat základní hodnoty sportu, a proto odmítly přistoupit na podmínky FIA," stojí v prohlášení FOTA. "Nemáme proto jinou možnost, než začít s přípravou vlastní série, která bude tyto hodnoty symbolizovat. V našich závodech budou nejlepší jezdci, hvězdy, značky a společnosti spojené s historií nejkvalitnějšího motorsportu," dodala asociace.

Pokud osmička stájí skutečně šampionát opustí, ze stávajících týmů v něm zbydou pouze Williams a Force India, které se do nové sezony přihlásily bezpodmínečně. Jistými účastníky jsou také tři nováčci Campos, USF1 a Manor. FIA se už navíc dříve nechala slyšet, že pokud se nedohodne s FOTA, nahradí rebelující týmy dalšími nováčky.













Formule 1 prochází největší krizí ve své šedesátileté historii

"Rozhodně nemá šanci přežít. Přijde o ty nejznámější týmy, přijde o ty nejznámější jezdce a současně přijde o ty nejvýznamnější sponzory, takže ta ztráta bude katastrofální," říká zástupce šéfredaktora časopisu Formule Vladimír Rybecký.

Většina týmů říká, že limit 40 milionů liber ročně na provoz je málo. Nejbohatší z nich hospodaří téměř s desetinásobkem. Snaha o kompromis vyšla naprázdno.

Prezident FIA Max Mosley:

"Věci se už dostaly tak daleko, že už není o čem jednat."

Formule 1 je přitom skvělý byznys. Ročně vydělá skoro 1,25 miliardy dolarů, z toho nejvíce za televizní práva. Většina peněz jde do kapsy společnosti Formula one group, kterou vlastní propletenec firem se sídlem v daňových rájích. Mluví se ale o tom, že firmu má pod kontrolou šéf Formule 1 Bernie Eccelsone. Nyní má problém, neboť práva na šampionát prodal na léta dopředu. "Ta ztráta je už předběžně vyčíslena, odhaduje se na 2,2 miliardy dolarů, které vyplynou z toho, že přijde o ty nejlepší," uvedl Rybecký.

Jenson Button
zdroj: examiner.com
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články