Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

První etapu Akropolis rallye vyhrál Hirvonen

Atény (Řecko) - První etapu Akropolis rallye vyhrál finský jezdec Mikko Hirvonen s fordem. Před druhým Španělem Danim Sordem na citroënu má však náskok pouze tři sekundy. Třetí je zatím úřadující mistr světa a obhájce prvenství Sébastien Loeb s dalším citroënem. Hirvonen se dostal do čela sedmého podniku mistrovství světa až po poslední šesté rychlostní zkoušce úvodního dne, v níž chyboval jeho krajan a týmový kolega Jari-Matti Latvala.

Vítěz předchozí Italské rallye vedl na řecké šotolině od startu a po pěti měřených úsecích měl v čele náskok deset sekund. V závěru první etapy však vyjel z trati, na 23,7 kilometru dlouhém úseku ztratil na nejlepší přes tři a půl minuty a klesl na celkové jedenácté místo.

"Vylétli jsme po dlouhé levé zatáčce, když jsme brzdili do ostré pravé. Asi jsem byl moc rychlý a zadek auta skončil v příkopu. I když tam byli nějací lidé, nedokázali nám hned pomoci. Musel jsem vystoupit a říct jim, co mají udělat," uvedl Latvala, jenž si minule na Sardinii připsal druhé vítězství v kariéře. "Je to samozřejmě zklamání, ale když chcete vyhrát, musíte závodit. Nedá se jen tak kroužit." 

Hirvonen startoval do šesté zkoušky jako třetí jezdec průběžné klasifikace, ale přeskočil i druhého Sorda, jenž záměrně zpomalil, aby nemusel v sobotu soupeřům "čistit" trať. Tato nevděčná role prvního závodníka na trati připadne finskému pilotovi.

Z českých jezdců byl nejlepší Prokop

O nehodě svého kolegy Latvaly se Hirvonen dozvěděl až po dojezdu. "Měl jsem to tušit, napadlo mě v první chvíli. Ale nedá se nic dělat, uvidíme. Sébastien má teď dobrou pozici. Kdybych jel druhý, měl bych šanci s ním bojovat. Ale zkusíme to i tak, i když to bude těžší," řekl. 

Nejlepší z českých jezdců je Martin Prokop, kterému patří osmnácté místo. V redukovaném pořadí kategorie produkčních vozů je šestý. V úvodní etapě nedokázal žádný z pilotů vyhrát více než jednu rychlostní zkoušku. Třetí měřený úsek byl kvůli špatnému stavu trati zrušen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články