Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na Rallye Posázaví zemřel řidič, závody skončily

Havlíčkův Brod - Při automobilové soutěži Rallye Posázaví zemřel řidič jednoho ze soutěžních vozů, spolujezdec byl zraněn. Auto narazilo do stromu v rychlostní zkoušce u obce Suchá nedaleko Havlíčkova Brodu. Podle pořadatelů se nehoda stala v místech, kde už měli soutěžící zpomalovat, proto šlo zřejmě o chybu jezdce. Podle informací, které poskytla havlíčkobrodská policie, nikdo z diváků zraněn nebyl. Silniční závod byl kvůli tragické nehodě zrušen.

"Jedná se o první tragickou nehodu za dvanáct ročníků rallye. Je mi líto toho, co se stalo," řekl pořadatel závodu Zdeněk Secký. Nehoda se stala kolem poledne při první rychlostní zkoušce mezi městysem Štoky a obcí Lípa. Vůz, jenž havaroval, vyjel na trať jako sedmý. V místě havárie podle Seckého diváci nebyli.

Čtyřicetiletý jezdec a o dva roky mladší spolujezdec jeli amatérský závod ve vypůjčeném voze Mitsubishi Lancer. Na rovném úseku, kde byl na trati retardér, dostal vůz smyk, vjel do příkopu, kde se vzpříčil, a narazil do stromu. Záchranná služba přijela, už když řidič nedýchal. Vážně zraněný spolujezdec skončil v nemocnici.

"To auto šlo do stromu na rovině spodkem vozidla," uvedl Zdeněk Secký. Příčinou nehody byla zřejmě rychlá jízda a počasí. "Všichni se shodli na tom, že došlo k chybě jezdce a že byl moc rychlý," řekl Secký. V pondělí začnou kriminalisté vyslýchat svědky a zjišťovat budou i to, jestli nepochybili také pořadatelé.

Závodu na regionálních silnicích se účastnilo 68 posádek. Program rallye, závodu pro začínající a pokročilé jezdce, začal v pátek. Akce měla původně trvat až do neděle. Tratě uzavřené pro závody měřily 116 kilometrů.

Naposledy v březnu při Valašské rallye zemřeli po nehodě soutěžního vozu tři diváci. Během deseti let jde přitom už o devatenáct lidí, kteří našli smrt při automobilových závodech, z toho jedenáct závodníků a osm diváků.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články