Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Startuje seriál závodů formule 1

Melbourne - Potřinácté v historii bude Velká cena Austrálie zahajovacím závodem mistrovství světa vozů formule 1. Prvenství bude obhajovat Brit Lewis Hamilton z týmu McLaren, který se loni stal nakonec nejmladším mistrem světa v historii. Mistrovství světa formule 1 může však hned v úvodu ovládnout výsledkový zmatek. Sotva týmy odvrátily zavedení pravidla, podle kterého se měl stát šampiónem jezdec s největším počtem prvenství, opanovala dění před nedělní zahajovací Velkou cenou Austrálie kauza s údajně neregulérní konstrukcí vozů týmů Toyota, Brawn GP a Williams.

Ferrari, Renault a Red Bull oficiálně protestovaly proti aerodynamickým prvkům na vozech trojice konkurentů a po rozhodnutí komisařů pustit soupeře na start se odvolaly. Nad třemi týmy tak až do finálního rozhodnutí bude viset hrozba dodatečné diskvalifikace. Výsledky úvodních dvou závodů v Melbourne a Malajsii budou proto neoficiální až do verdiktu odvolacího soudu federace FIA.

McLaren má co dohánět, daří se Brown GP 

Spor o konstrukci vozů zcela zatlačil vlastní závod v Austrálii do pozadí. Podobná nejistota, která nyní panuje kolem výsledků, je charakteristická i pro hledání favoritů. K nim se ještě před startem sám přestal hlásit obhájce titulu i loňského australského vítězství Brit Lewis Hamilton, protože monoposty McLaren nejsou zatím zdaleka tak rychlé, jak by si přál.

"Je pravda, že v tuto chvíli je naše auto trochu za ostatními. Ale já jsem si jist, že v průběhu sezony se budeme postupně zlepšovat," uvedl čtyřiadvacetiletý závodník, jehož kolegou bude opět Fin Heikki Kovalainen.

Senzací jsou naopak vozy jednoho z týmů ohrožených diskvalifikací, stáje Brawn GP s dalším britským pilotem v kokpitu Jensonem Buttonem. Ten při testování zajížděl daleko nejlepší časy a mohl by z něj být černý kůň šampionátu. A to přesto, že vloni získal v totožném týmu s bývalým názvem Honda body jen jednou z osmnácti závodů. "Je to absurdní, ale je nejlepší," prohlásil Frank Williams, šéf stejnojmenné konkurenční stáje.

Kvalitu stájových jezdců i vozů potvrdila kvalifikace. Brawn GP se po 39 letech stala první novou stájí, která bude mít ve svém prvním závodě jezdce na pole position. Kvalifikaci vyhrál Jason Button a úspěch podtrhl jeho kolega Rubens Barrichello druhým místem na startovním roštu.

Šance na vítězství jsou vyrovnané

Vysoké ambice má tradičně Ferrari a její piloti Felipe Massa z Brazílie, který loni s Hamiltonem prohrál boj o titul o jediný bod v nebývale dramatickém finále sezony, s mistrem světa z roku 2007 Kimim Räikkönenem z Finska. Na přední pozice se budou tlačit také jezdci BMW-Sauber Nick Heidfeld z Německa a Robert Kubica z Polska, o moc zpět by se neměl pohybovat ani Renault s Fernandem Alonsem, který má coby dvojnásobný mistr světa na kontě nejvyšší počet 21 vítězství z aktivních jezdců. Ani Toyota s dvojicí Jarno Trulli, Timo Glock a Williams s Nikem Rosbergem a Kazukim Nakadžimou nejsou podle odborníků bez šancí.

"Je určitě deset jezdců, kteří mohou vyhrát," odhadl pilot Red Bullu Mark Webber z Austrálie, s nímž se rovněž stejně jako s jeho kolegou a vycházející hvězdou Sebastianem Vettelem počítá. "Před námi je zřejmě nejotevřenější první závod sezony, jaký kdy byl," dodal Webber.

Trať v Albert Parku s nemnoha ostrými zatáčkámi patří k nejrychlejším v seriálu, průměrná rychlost aut se pohybuje přes 200 km/h. Maximálně piloti jezdí v Melbourne k 330 km/h. Z šestnácti zatáček skýtá nejlepší možnost k předjíždění ta třetí po startu Sports Center Corner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články