Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Brno dá na Grand Prix opět deset milionů, na podporu ministerstva se čeká

Brno poskytne na letošní ročník Grand Prix České republiky silničních motocyklů deset milionů korun stejně jako v předchozích letech. Schválili to zastupitelé. Jihomoravský kraj už dříve schválil, že dá 20 milionů. Závody bude potřetí pořádat spolek kraje a města. Po ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy žádá dotaci 70 milionů. Zatím se o tom nerozhodlo, řekla Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu. Závody se uskuteční od 3. do 5. srpna.

Velká cena Brna
zdroj: ČT sport autor: David Soeldner

Podporu Velké ceně vyjádřilo 38 zastupitelů, nikdo nebyl proti a dva zastupitelé se zdrželi. Podle Gardoňové by ministerstvo mělo v krátkém časovém horizontu rozhodnout o letošní podpoře závodům.

Loňský ročník skončil v přebytku čtyři miliony korun, ale zapříčinily to dotace veřejného sektoru v celkové výši 100 milionů korun. Z toho 70 milionů dalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, 20 milionů kraj a deset milionů město. Náklady byly skoro 170 milionů, na vstupenkách se vybralo 72 milionů. Akci navštívilo 194 000 lidí.

V minulosti hrozil Velké ceně zánik, protože ji její předešlý organizátor Automotodrom Brno nechtěl pořádat kvůli ztrátovosti. Tu způsoboval vysoký zalistovací poplatek pro zisk licence na pořádání závodů. Dříve činil desítky milionů, nyní přesahuje 100 milionů korun.

Politici se rozhodli Grand Prix zachránit, protože dělá Brnu a kraji dobré jméno a reklamu a má podle nich také ekonomický přínos kolem 200 milionů. Proto město a kraj založily spolek a domluvily se s promotérskou společností Dorna, že bude pět let závody pořádat.

Dohodou se vyřešily i předešlé závazky, které měl s Dornou ještě Automotodrom. Spolek letos uspořádá Velkou cenu potřetí, podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) se však budou závody konat i v dalších letech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články