Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Vršecký se o světový rekord s tahačem Buggyra pokusí 3. prosince

Roudnice nad Labem - David Vršecký se o překonání světového rekordu na kilometr s pevným startem s truckovým speciálem pokusí ve středu 3. prosince. Vedení závodního týmu Buggyra o tom dnes rozhodlo s tím, že bude dále záležet na klimatických podmínkách, jestli se pokus uskuteční nebo ne.

Tahače týmu Buggyra
zdroj: www.buggyra.com

Původně se měl pokus uskutečnit už uprostřed tohoto týdne, ale nakonec z něj sešlo, protože na letišti v Panenském Týnci ležel sníh. Nyní je ale předpověď počasí nadějnější, až do středy by v této lokalitě nemělo sněžit, zvyšují se také denní teploty.

"Druhý termín pokusu o překonání světového rychlostního rekordu jsme určili na základě střednědobých předpovědí meteorologů. Nicméně všichni víme, že předpovědi počasí bývají mnohdy spíše sázkou do loterie," naznačil Kalivoda, že případné zhoršení podmínek by mohlo pokus opět odložit.

Dokonale připraven musí být totiž nejen rekordní úsek, ale také prostor k následnému brzdění. "Musíme splnit bezpočet bezpečnostních podmínek, ale věříme, že pokus vyjde. Rekordní pokus totiž vzbudil a stále budí nečekaný zájem veřejnosti," tvrdí Kalivoda.

Také sám jezdec, který v nedávno ukončené sezoně získal premiérový titul mistra Evropy, je optimistou. "V roce 2006 a před několika dny mě připravila o světový rekord nepřízeň počasí. Doufám proto, že ve středu budeme konečně slavit," prohlásil Vršecký, který se už nemůže dočkat, až znovu usedne za volant speciálně připraveného vozu.

Tahač má mimo jiné zcela odlišnou kapotáž. "Už dlouho jsem v provozní teplotě. Ve čtvrtek jsem se byl podívat na letišti, znovu si úsek prošel a věřím v úspěch," řekl Vršecký.

Podle technického ředitele týmu Maria Kresse už nemá cenu podnikat ani další testovací jízdy. "Speciál je připraven a pneumatiky také. V této chvíli je rekord pouze o počasí. V pondělí provedeme běžnou kontrolu a nahodíme motory. Doufáme, že počasí bude stát při nás a již tak mimořádnou sezonu zakončíme světovým rekordem," podotkl Kress.

Vršecký už jeden záznam v knize rekordů vlastní: je držitelem maximální rychlosti s tahačem, které dosáhl před čtyřmi lety v Dubaji. Tehdy jel na dálničním obchvatu uprostřed pouště rychlostí 281,723 km/h.

Dosavadní nejlepší světový výkon na kilometr s pevným startem má hodnotu 151 km/h. Na konci trati přitom tahač jede rychlostí až přes 270 km/h, počítá se však průměr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články