Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

BLOG: Ve formuli 1 skončily Grid girls, kdo bude další?

Tak krasavice postávající u formulí 1 před startem Velkých cen už jsou minulostí. Nahradit je mají dětští závodníci a závodnice, kteří budou poblíž svých idolů za odměnu za výsledky v závodech svých kategorií.

Modelka držící číslo Lewise Hamiltona
zdroj: Reuters

A odůvodnění jde tak nějak s dobou. "Domníváme se, že tento zvyk neodpovídal hodnotám naší značky a jednoznačně je v rozporu se současnými společenskými normami," řekl Sean Bratches, obchodní ředitel seriálu. 

Jediná majitelka stáje ve formuli 1, jednačtyřicetiletá Claire Williamsová, konstatovala, že jde o rozhodnutí, které bylo třeba udělat. "Musíme jít s dobou," řekla. Ovšem neupřesnila, kam ta doba, s níž musí držet krok, vlastně míří.

Řádotvůrci začínají považovat krásnou ženu za bytost, kterou je třeba chránit i před pohledy mužů. Jasně, odvoláme je, nebo jim dáme hubertusy až na zem. Pak je jedno, jestli je to hezká ženská, nebo ošklivej chlap. Nebo? Co ženský nechat a chlapy tam vůbec nepouštět? A nebo to dohnat k dokonalosti a nepouštět tam ani ženský? A nebo… Když se na to teď podívám pod úhlem těchto nesjízdných řešení, tak to nakonec vypadá, že ještě zvítězil rozum.

V Americe tyhle nálady nastartovala kampaň MeToo rozjetá aférou filmového producenta Harveyho Weinsteina, jenž svého postavení zneužíval ke zneužívání hereček, jimž sliboval například obsazení do velké role.  

Tam bych počet těch, které na ta příkoří nezapomněly a teď se řadí do fronty na satisfakci, pochopil. Jenže už se množí i počet babiček, paní, dam a slečen, které byly zle poníženy jen náznaky - stačil snad už i šéfův nešetrný pohled… A tak se lehko stane, že papežů, kteří jsou papežštější než papež sám, přibývá a dorazili už i do formule 1. 

Já nejsem největší fanoušek formule 1. A právě takové, jako jsem já, přítomnost Grid girls mohla přimět, aby se na závody šli podívat. Krásné ženy, špičková auta – to přece vždycky patřilo k sobě. Samozřejmě, to ještě neznamená, že to bylo správně. Ale tak moc špatně taky ne. 

Nemyslím, že by to ženy stojící u nablýskaných vozů v očích tohoto světa nějak diskriminovalo. Například jedna z těchto dívek Charlotte Gashová řekla pro BBC, že ji rozhodnutí F1 znechutilo. "Je špatné, že minorita dostala možnost udělat takovéhle politické rozhodnutí. Jsem jednou z těch šťastných, pro něž to nebyl hlavní příjem, ale jsou dívky, pro které byl. Milujeme tu práci, nechceme, aby nám ji vzali," dodala. 

Ilustrační foto

Caroline Hallová, která dříve bývala také jednou z Grid girls, pro Radio 5 Live řekla, že nemá ráda extrémní řešení. "Spíš se měli zamyslet, jak roli těchto dívek lépe přizpůsobit moderní době, a ne je úplně vyřadit." Bývalý boss formule 1 Bernie Ecclestone (87 let), který je už druhý rok jen čestným předsedou, to však vidí po svém: "V čase MeToo budou někteří považovat toto rozhodnutí za zbytečné. A pravděpodobné je, že drtivá většina z nich budou muži. V tomto kontextu to vypadá jako správné rozhodnutí pro budoucnost F1."

Takže co dodat. Jsem muž a považuji to rozhodnutí opravdu za zbytečné, stejně jako moje žena, které je to taky šumafuk, ostatně jako celá formule jedna. Jen se bojím, abychom za nějaký čas kvůli těmhle opatrníkům, kteří mají moc, nevymřeli. V cimrmanovském Poslu z Liptákova se jak známo nesmí ani naznačovat, ale tady už jsou dál - tady už se nesmí ani naznačit, že by se mohlo naznačovat. Zkrátka vývoj… 

Zdroj

Hlavní zprávy

Nejčtenější články