Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Dva bratři, dva unikátní triky. Podmolové chtějí i přes boj s počasím oslnit Prahu

Oba mají za sebou celou řadu neuvěřitelných kousků. To co však chtějí předvést v O2 areně, ještě žádný český freestyler nedokázal. Bratři Podmolovi si pro blížící se FMX Gladitor Games připravili unikátní triky. Zkušenější Libor se pokusí předvést salto vpřed, mladší Filip zase dvojité salto vzad. Hlavní komplikací je v současnosti ale počasí, které jim dělá potíže při tréninku.

Bratři Podmolové
zdroj: Archiv Libora Podmola

Náročné triky v současné době nacvičují doma na své zahradě s dopadem do ohrady naplněné molitanem. Aby mohli pořádně trénovat, potřebují bratři Podmolové přívětivé podmínky. "Po nedělním větru jsme byli rádi, že nám všechen molitan neodletěl z foam pitu. Čekáme na lepší počasí, ještě bych potřeboval alespoň den testovat," prozradil Libor Podmol, který před sobotní akcí cítí lehkou nervozitu. 

"Přiznám se, že jsem pár dní před akcí trochu znejistěl. Museli jsme změnit nastavení rampy, nějak to přestalo fungovat. Proto budu muset ještě potrénovat," prohlásil slavnější z bratrů Podmolů, mistr světa a vítěz X-Games.

Je nám líto, video expirovalo.
Freestyle motokros po roce opět míří do O2 areny

Frontflip nebude jediným trikem, který chce Podmol fanouškům v Praze udělat. V repertoáru má například bodyvarialový Volt, při kterém se v letu na sedadle otočí kolem své osy. Tento náročný kousek už ale zvládá pravidelně. Naopak salto vpředu bude velkou novinkou.

"Je to úplně jiná fyzika. Při frontflipu musí jezdec před koncem rampy ubrat plyn a naklonit se správně dopředu. Je to naprosto nepřirozené," podotkl Podmol o triku, který v současné době předvádí tak pět jezdců na světě. "Myslím, že letošní ročník FMX Gladiator Games se hodně povede, bude to zase ono."

Je to velký nápor na psychiku

Unikátní kousek, který má být rovněž vrcholem večera sedmnáctého ročníku freestylové akce, je i doublebackflip Filipa Podmola. Bájný trik zapojuje do svého repertoáru pravidelněji Novozélanďan Levi Sherwood. Dokonce trojité salto ze speciální rampy dal už před dvěma lety Australan Josh Sheehan. Z Čechů by byl ale první.

"Je to nápor na psychiku. Hodně nebezpečné. Člověk se musí dostat do větší výšky a pak se z ní nechce rozplácnout do molitanu, natož na hlínu," popsal Podmol trénink dvojitého salta.

Kvůli nebezpečným trikům bude v O2 areně nainstalován speciální nafukovácí dopad. Ten má změkčit možný pád, zároveň z něho jezdec běžně odjede. "Jsme sice blázni, ale ne takoví. Je to pro naši bezpečnost. O dalším víkendu nás čeká další závod mistrovství světa v Číně. V něm chci zaútočit na titul," doplnil Libor Podmol, který ve světovém šampionátu ztrácí dvanáct bodů na Španěla Maikela Melera. V letošním roce navíc získal bronzovou medaili z X-Games.

Společně s bratry Podmolovými se v O2 areně představí i Petr Pilát, Martin Koreň, Daniel Bodin, Jason Cesco, Jamie Squibb, Brice Izzo nebo Julien Mannon. Po 17 letech se do Prahy vrátí i Edgar Torronteras, který byl v roce 2000 u zrodu akce.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články