Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hned dvojnásobná premiéra. Na Dakaru se představí dvě české motorkářky

Praha - Dakarské rallye se od jejího vzniku zúčastnily desítky českých závodníků, v příštím roce se však na start postaví první dvě ženy. Na motocyklu se do Jižní Ameriky v lednu chystá Gabriela Novotná, se čtyřkolkou pak na tratě legendární soutěže vyrazí Olga Roučková.

Olga Roučková
zdroj: ČTK autor: Josef Omelka

"O start na Dakaru jsem usilovala už před dvěma lety, ale tehdy to nevyšlo. Hodně jsem poté pracovala, abych se jezdecky zlepšila a letos jsme podali druhou žádost," řekla Roučková, která se už řadu let účastní závodů čtyřkolek.

"Dakar mě vždy lákal, je to další výzva a jeden krok ke splnění snu," podotkla dvaatřicetiletá motorkářka.

Ze skutečnosti, že se na start postaví hned dvě ženy z Česka, má radost. "Jsem za to strašně ráda a těším se na to. Neberu to jako rival, ale tak, že budeme dvě zástupkyně něžného pohlaví mezi chlapama. Bude to fajn a zpestření pro publikum," uvedla Roučková.

Olga Roučková
zdroj: Facebook Olgy Roučkové

Muži si na ni při závodech už zvykli. "Už neříkají: Běž do kuchyně, patříš tam. Berou mě jako soupeře," přiznala žena, která momentálně kraluje i evropskému šampionátu offroadových soutěží Baja. "Což ale moc dobře neberou," pousmála se.

Roučková si dobře uvědomuje, že na Dakaru ji čekají extrémně náročné podmínky. Něco, co ještě nikdy nezažila. "Je to nejtěžší závod planety a toho jsem si plně vědoma. Proto se s celým týmem maximálně připravuji. Ne na sto procent, ale na dvě stě nebo tři sta procent," podotkla.

Respekt má zejména z nadmořských výšek. "Z toho, že se bude minimálně spát a samozřejmě i z obrovských dun, které ještě nemám tak natrénované a načtené," řekla.

V písku a v dunách však jezdí ráda. "Mám čtyřkolku, což je výhoda dvou stop. Krásně mě to podrží. Tam, kde začátečníci motorkáři padají, my čtyřkolkáři to máme lehčí. Trénovala jsem na dunách v Tunisu, ale nemám najeté ty veliké," uvedla Roučková.

Ještě před startem plánuje odjet trénovat do Afriky. "Mám z nich respekt, ale zároveň se strašně těším," řekla. Naplno se již věnuje fyzické přípravě. "Čtyřkolka je na fyzičku díky dvěma stopám náročnější, tlučou vás dvě. Jako kdybyste si sednul do mixeru," popsala.

Výhodou také je, že se ze čtyřkolky tak nepadá a není potřeba ji tedy zvedat tak často jako motocykl. "Z mého pohledu je čtyřkolka hodně náročná a když spadnu, tak to dopadá tak, že čtyřkolka jezdce doběhne, dotluče a ještě třeba doláme. Motorka je shovívavější," uvedla.

Olga Roučková
zdroj: Facebook Olgy Roučkové

Roučková se na start Dakaru postaví jako členka týmu Moto Racing Group, který vede manažer Ervín Krajčovič. "Je to veliká výhoda a velké plus pro mě. Mám v hlavě zakódované, že je nás tam hodně. Je to velký, silný tým, který ví, co jsou rallye a co je Dakar. Doufám, že z těch zkušeností budu moct čerpat co nejvíce," přála si členka pražské Dukly.

Přestože je tělem i duší závodník, o ambicích před premiérovým startem moc mluvit nechce. "Chci zdolával etapu po etapě, den po dnu a dojet do cíle," řekla Roučková. Cílem je získat zkušenosti, které by zúročila v dalších letech. "Nechci, aby Dakar byla jednorázová zkušenost," uvedla jasně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články