Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ani Kornfeil, ani Hanika. V Brně bodoval z Čechů jen Abraham

Karel Abraham skončil na domácím okruhu v Brně 13. v královské kategorii MotoGP a jako jediný z trojice českých závodníků si připsal body do světového šampionátu. Závod suverénně ovládl obhájce titulu a lídr průběžného pořadí Španěl Marc Márquez, který si připsal třetí vítězství v sezoně a má stejný počet výher z Brna. 

Karel Abraham
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

V Moto3 Jakub Kornfeil obsadil na mokré trati 20. místo. Karel Hanika, jenž startoval poprvé v sezoně v Moto2 na divokou kartu, obsadil 22. místo. Ve třídě Moto3 si pro šesté vítězství v sezoně dojel lídr seriálu Španěl Joan Mir a zvýšil svůj náskok na Itala Romana Fenatiho, který dnes skončil druhý. Závod Moto2, který byl kvůli dešti přerušen, letos poprvé vyhrál Švýcar Thomas Lüthi.

Márquez neměl konkurenci

Vítěz závodu MotoGP Márquez těžil na rychle osychající trati z rychlého přesednutí už po druhém kole na motocykl s hladkými pneumatikami. Také Abrahamův tým vsadil o kolo později na stroj s hladkými pneumatikami. Český jezdec se brzy dostal dokonce na čtvrté místo, v závěru se ale postupně propadl až na třináctou příčku. Bodoval pošesté v sezoně.

"Je to trochu hořkosladký výsledek. S třináctým místem jsem hrozně spokojený, před závodem jsem mluvil o tom, že bych chtěl utrhnout nějaký bod a podařilo se mi získat tři. S tím jsem spokojený," řekl Abraham. O lepší výsledek ho připravila technická závada, kterou na přání týmu nespecifikoval. V tiskové zprávě ale následně přiznal, že měl problémy s prasklým výfukem. "Motorka kvůli tomu na výjezdech nefungovala dobře. A všichni mi bohužel na výjezdech ujížděli. Naštěstí se to ale nezhoršovalo a mohl jsem dojet," dodal. 

Je nám líto, video expirovalo.
Na brněnském okruhu bodoval pouze Abraham

Všechna tři místa na stupních vítězů obsadili Španělé. Za vítězným Márquezem dojel Dani Pedrosa a třetí byl Maverik Viňales. Na čtvrté místo se v závěru probojoval Ital Valentino Rossi. Márquez zvýšil v průběžné klasifikaci po deseti závodech svůj náskok na druhého Viňalese na 14 bodů. Abraham se posunul na sedmnáctou příčku s 23 body. 

"Při ranním testování jsem se necítil na tvrdých pneumatikách dobře a rozhodl se pro měkké. Hned na začátku závodu jsem poznal, že to bylo špatně. Proto bylo jedinou cestou rychle vyměnit motorku," řekl Márquez, který si tah pochvaloval. "Když jsem získal náskok více než dvaceti sekund, tak už to byla úplně jiná jízda. Snažil jsem se potom už jen kontrolovat situaci. Dnešních pětadvacet bodů bude při současné vyrovnané konkurenci soupeřů hrát důležitou roli," dodal obhájce titulu. 

Kornfeilovi se nedařilo

Kornfeil nedokázal na domácí půdě navázat na loňské šesté místo. V úvodu závodu se propracoval na desátou pozici, postupně ale ztrácel a propadl se mimo bodované příčky. Čtyři kola před cílem byl čtyřiadvacátý, v závěru se ale posunul na dvacáté místo. V letošní sezoně zatím bodoval pouze v květnu ve francouzském Le Mans, kde skončil jedenáctý. V průběžné klasifikaci mu patří 26. místo.

Joan Mir a Romano Fenati
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Odstartoval jsem dobře, ale problém byl v tom, že trať osychala. Déšť nepřicházel, stopa na trati vysychala a já jsem nemohl najít limit, hranici pádu," řekl Kornfeil ke střední části závodu, ve které za soupeři zaostával. Jeho výkon se zlepšil až v závěru. "Snažil jsem se držet za jezdci a ujet těm za mnou, ale nedařilo se," doplnil. Zároveň poukázal na slabší výkon svého motocyklu Peugeot, na který si stěžuje celou sezonu.

Na obtížné podmínky poukázal i Mir. "Proto jsem nesmírně rád, že se mi podařilo závod dotáhnout k vítězství, které věnuji tragicky zesnulému bývalému slavnému jezdci a krajanovi Ángelu Nietovi," řekl v cíli.

Mir od začátku jezdil ve vedoucí čtyřčlenné skupině a dlouho kontroloval situaci za zády svých soupeřů. Na první místo zaútočil až tři kola před cílem. V závěru ještě odrazil útok Fenatiho, jemuž v poslední zatáčce podklouzlo kolo. Smůlu měl vítěz kvalifikace Argentinec Gabriel Rodrigo, který v poslední zatáčce upadl a závod nedokončil. 

Moto2 narušil déšť

Závod Moto2 zdramatizovala dešťová přeháňka. Kvůli ní byl v osmém kole "suchý závod" po pádu Němce Sandro Cortese přerušen. Pořadí při restartu určilo po přezutí na mokré pneumatiky sedmé kolo, v němž projel cílem první při svém jubilejním 200. startu v MS Ital Mattio Pasini. Toho ale potkala smůla, když v pokračování závodu hned v prvním kole upadl a z boje odstoupil. 

Do sprintu na šest kol vstoupil suverénně Lüthi, jenž se po bleskovém startu vyhoupl ze sedmého místa do čela a první pozici udržel až do cíle. "Už ranní zahřívací trénink, jehož poslední dvě kola se jela na mokré trati, mi dodal jistotu. Důležitý byl dobrý start, který byl klíčem k úspěchu," uvedl Lüthi.

Velká cena Brna
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Hanika sice nezasáhl do bojů o body, se svým vystoupením byl ale spokojený. Prakticky až v pátečním tréninku se totiž začal seznamovat s motocyklem a pneumatikami pro MS. "Oproti začátku byl rozdíl velký. V kvalifikaci o 2,2 vteřiny a v závodě jsem dojel za skupinkou, kousek od bodů. Bylo to ale samozřejmě tím, že závod byl krátký," řekl Hanika. "Jsem hlavně rád, že jsem nejezdil poslední. S klukama jsem závodil, udělal nějaké předjetí a bojoval s nimi," dodal spokojeně. 

Do Brna si našlo cestu méně než 200 tisíc diváků

Brněnský závodní víkend navštívilo v průběhu tří dnů 193 834 diváků. Stejně jako loni tak návštěva nepřekročila hranici 200 tisíc fanoušků. Hlavním důvodem byl fakt, že v deštivé neděli přišlo na Masarykův okruh podle informací organizátorů a promotéra šampionátu společnosti Dorna jen 87 541 lidí.

V sobotu naopak byla návštěvnost oproti loňsku mírně vyšší a na okruh zavítalo 75 780 diváků. Páteční tréninky sledovalo také většinou za deště 30 513 motoristických nadšenců.

Dosavadní diváckým maximem je rok 2015, kdy do Brna od pátku do neděle přijelo 248 434 diváků. Nedělní hlavní závody tehdy sledovalo 138 752 fanoušků. Před rokem, kdy akci poprvé pořádal Spolek pro GP ČR, závody celkem sledovalo 181 705 diváků. 

Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně:

Moto3: 1. Mir (Šp./Honda) 44:41,314, 2. Fenati (It./Honda) -0,350, 3. Canet (Šp./Honda) -3,078, 4. Bendsneyder (Niz./KTM) -4,598, 5. Guevara (Šp./KTM) -4,882, 6. McPhee (Brit./Honda) -8,343, ...20. Kornfeil (ČR/Peugeot) -23,680.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 18 závodů): 1. Mir 190, 2. Fenati 148, 3. Canet 126, 4. McPhee 93, 5. Martín (Šp./Honda) 89, 6. Ramírez (Šp./KTM) 88, ...26. Kornfeil 5. 

Moto2: 1. Lüthi (Švýc./Kalex) 13:39,036, 2. Á. Márquez (Šp./Kalex) -4,991, 3. Oliveira (Portug./KTM) -6,983, 4. Marini (It./Kalex) -9,190, 5. Vierge (Šp./Tech3) -11,064, 6. Corsi (It./Speed) -15,779, ...22. Hanika (ČR/Kalex) -28,167.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 18 závodů): 1. Morbidelli (It./Kalex) 182, 2. Lüthi 165, 3. Á. Márquez 133, 3. Oliveira 133, 5. Bagnaia 87, 6. Pasini (oba It./Kalex) 73. 

MotoGP: 1. M. Márquez 44:15,974, 2. Pedrosa (oba Šp./Honda) -12,438, 3. M. Viňales (Šp./Yamaha) -18,135, 4. Rossi (It./Yamaha) -20,466, 5. Crutchlow (Brit./Honda) -20,892, 6. Dovizioso (It./Ducati) -23,259, ...13. Abraham (ČR/Ducati) -34,697.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 18 závodů): 1. M. Márquez 154, 2. M. Viňales 140, 3. Dovizioso 133, 4. Rossi 132, 5. Pedrosa 123, 6. Zarco (Fr./Yamaha) 88, ...17. Abraham 23. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články