Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Barum rallye možná bude přeložena či přesunuta. Myslivci k tomu vyzývají kvůli moru prasat

Praha – Myslivci vyzvou organizátory Barum Czech rallye 2017, aby závod na konci srpna omezili nebo přesunuli na katastry, které nejsou dotčené africkým morem prasat. Dnes to ČTK za Českomoravskou mysliveckou jednotu řekl Miloš Ježek. Důvodem je obava ze šíření afrického moru prasat.

Ve Zlíně startuje 45. ročník Barum Rally
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. První uhynulé prase bylo nalezeno přímo ve Zlíně poblíž areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. K dnešku bylo na území nahlášeno 90 uhynulých divočáků, laboratorní vyšetření potvrdilo africký mor prasat u 59 z nich. Mimo Zlínsko se zatím nemoc nerozšířila.

Na rallye do Zlína a jeho okolí každoročně přijede zhruba 200 000 lidí. "Rallye je skutečně velký problém. Měla by se pořádat v okolí samotného ohniska a na území postižených katastrů," řekl Ježek.

Myslivci pokládají pořádání automobilové soutěže za velice rizikové, protože by tak šla proti všem opatřením, která se snaží v posledním měsíci veterináři udělat, aby se nemoc nešířila. "Chceme to začít řešit na nejvyšších úrovních," dodal Ježek. Minimálně by se o tom podle něj mělo jednat na krajské úrovni.

Jak řekl v tomto týdnu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), za nákazu divočáků je pravděpodobně odpovědný člověk. Případ je podle něj varováním pro další evropské země, které si nyní mohou jen těžko myslet, že jsou od stávajících ohnisek nákazy dostatečně daleko. Veterináři také podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možnému zavlečení nemoci na české území.

Myslivci v celém státě mají nyní možnost lovit prasata za pomoci dříve zakázaných metod, například na pozemcích, kde zemědělci sklízejí obilí a řepku, nebo za pomoci umělého světla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články