Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Skvělý závod českých pilotů. Kopfstein se Šonkou doletěli v Čibě na stupně vítězů

Petr Kopfstein s Martinem Šonkou se probojovali v dalším závodě Red Bull Air Race v japonské Čibě do finálové čtyřky, kde však nestačili na domácího pilota Jošihideho Muroju. Šonka sahal dokonce po vítězství, ale vlastní chybou se o triumf připravil a skončil třetí. Pro Kopfsteina se jednalo o premiérový postup do Final Four a po šestém místě ze San Diega přidal nyní druhou příčku. Šonka je tak s Murojou na děleném prvním místě celkového pořadí, Kopfstein se vyšvihl už na čtvrtou pozici.

Petr Kopfstein (vlevo) a Martin Šonka
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Šonka zaletěl ve finále nejrychlejší čas, ale kvůli dvousekundové penalizaci za chybný průlet čtvrtou bránou se musel spokojit s třetím místem. Za Murojou zaostal o 1,245 sekundy a v průběžném celkovém pořadí se s ním dělí o první místo se ziskem 30 bodů.

"Chtěli jsme tady Jošimu vrátit loňskou porážku a bývalo by to i vyšlo, kdybych neudělal tu chybu. Čas jsme měli o půl sekundy rychlejší a bohatě by to stačilo, ale bohužel jsem v jedné bráně začal zatáčet o něco dříve. To mě strašně mrzí, protože jsme měli na to tady vyhrát," litoval Šonka.

"Na druhou stranu mám ze třetího místa radost. Sice jsme přišli o celkové vedení, máme ale stejně bodů jako první Joši Muroja. Je to sice stále ještě začátek sezony, ale je příjemné držet se nahoře," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Kopfstein se Šonkou se v Čibě dostali na stupně vítězů

Druhý Kopfstein, jehož dosavadním maximem bylo šesté místo z předchozího závodu v Kalifornii, na vítěze ztratil 558 tisícin sekundy. V průběžném pořadí seriálu se posunul se 17 body na čtvrtou pozici. Na třetího Němce Matthiase Dolderera ztrácí šest bodů.

"Jsem neskutečně šťastný, všechno do sebe krásně zapadlo. Zase odjíždím z Japonska naprosto spokojený, protože loni jsme zde získali první body v Master Class," radoval se Kopfstein. "Bylo velmi příjemné stát na pódiu s Martinem, s kterým se znám mnoho let. Za náš tým slibujeme, že tohle je jen začátek," dodal.

Z jeho úspěchu měl radost i Šonka. "Je to neskutečná věc. Kdo by si ještě před pár lety pomyslel, že na stupních vítězů v závodě Red Bull Air Race budou někdy stát dva Češi," uvedl. Další závod bude hostit 2. července Budapešť.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články