Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Mistr světa Ogier popáté triumfoval v Portugalské rallye

Matosinhos (Portugalsko) - Mistr světa Sébastien Ogier vyhrál popáté v kariéře Portugalskou rallye. Francouzský lídr průběžného pořadí tím vyrovnal rekord legendárního Fina Markku Aléna ze 70. a 80. let. Po předchozích vítězstvích na Korsice a v Argentině skončil druhý Belgičan Thierry Neuville a stejná příčka mu nově patří i celkově. Český jezdec Martin Prokop obsadil při letošní premiéře v MS čtrnácté místo.

Čtyřnásobný mistr světa Ogier triumfoval v Portugalsku už se třetí značkou. V roce 2010 tam za volantem citroënu slavil premiérový triumf v kariéře a o rok později ve francouzském voze vítězství zopakoval. V letech 2013 a 2014 nenašel soupeře s volkswagenem a nyní to dokázal ve fordu. V sezoně vyhrál podruhé, ovládl už zahajovací Rallye Monte Carlo.

"V Monte jsme měli nový vůz a vyhráli. Tady jsme měli také nové auto a opět," radoval se Ogier. "Je fantastické být zase úplně nahoře na pódiu. Díky týmu, auto bylo perfektní," prohlásil třiatřicetiletý Francouz.

Z 19 rychlostních zkoušek vyhrál Ogier pět a vedení převzal po sobotní dvanácté erzetě, v níž s poškozeným vozem nabral ztrátu do té doby vedoucí týmový kolega Ott Tänak z Estonska. Neuvillea porazil o 15,6 sekundy, třetí skončil už s minutovou ztrátou další pilot týmu Hyundai, Španěl Dani Sordo. Na Tänaka zbylo čtvrté místo, získal k tomu navíc pět bonusových bodů za prvenství v závěrečné power stage, v níž o čtyři desetiny porazil Neuvillea.

"Dělal jsem, co se dalo, ale nestačilo to. Celý víkend jsem se trápil se zadní částí vozu. Fiesty byly rychlejší, tentokrát jsme na ně neměli," řekl Neuville.

Prokop byl v MS na startu poprvé od loňského října a s fiestou starší specifikace nabral na vítěze více než patnáctiminutovou ztrátu. V závěrečném dnu hájil 15. místo, po havárii norského jezdce Škody a průběžného lídra kategorie WRC2 Andrease Mikkelsena v posledním testu se o příčku posunul. 

Výsledky Portugalské rallye:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) 3:42:55,7, 2. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -15,6, 3. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -1:01,7, 4. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta) -1:30,2, 5. Breen, Martin (Ir., Brit./Citroën C3) -1:57,4, 6. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta) -3:10,6, ...14. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -15:16,3.

Průběžné pořadí (po 6 z 13 závodů): 1. Ogier 128, 2. Neuville 106, 3. Latvala
(Fin./Toyota) 88, 4. Tänak 83, 5. Sordo 66, 6. Evans 53.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články