Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

V Bahrajnu vládla týmová strategie. Vyhrál Vettel před Hamiltonem

Sáchir - První noční závod sezony formule 1 ovládl Sebastian Vettel z Ferrari před Lewisem Hamiltonem na Mercedesu. Stejné pořadí je po Velké ceně Bahrajnu i v čele celkové klasifikace šampionátu. Třetí místo obsadil vítěz kvalifikace Valtteri Bottas, který musel na pokyn vedení týmu před sebe devět kol před koncem pustit Hamiltona.

Sebastian Vettel
zdroj: Reuters autor: Hamad I Mohammed

Vettel navázal na triumf z úvodní Grand Prix v Austrálii a před Hamiltonem má na prvním místě průběžného pořadí mistrovství světa sedmibodový náskok. Britský pilot, který byl potrestán pětivteřinovou penalizací za zpomalení Daniela Ricciarda z Red Bullu, na vítěze ztratil 6,6 sekundy.

"Byl to skvělý den. Když jsem v zahřívacím kole cítil, jak se auto rozjelo, říkal jsem si: Miluji svou práci," uvedl Vettel. "Jsou Velikonoce, hledali jsme vajíčka a já našel ty nejlepší," přidal devětadvacetiletý jezdec v narážce na jednu z velikonočních zvyklostí.

Vettelovi vyšel start, po kterém se posunul na druhé místo před Hamiltona. Do čela se čtyřnásobný mistr světa dostal poprvé ve 13. kole, kdy na trať po nehodě Lance Strolla z Williamsu vyjel safety car a vedoucí Bottas i třetí Hamilton zajeli do boxů přezout pneumatiky.

Je nám líto, video expirovalo.
V nočním Bahrajnu triumfoval Vettel před Hamiltonem

Ve stejném kole se zrodil i jeden z důležitých okamžiků, protože Hamilton v boxech podle komisařů úmyslně zpomalil Ricciarda. Závod také skončil pro Maxe Verstappena z Red Bullu, jemuž v jedné ze zatáček selhaly brzdy.

"Byla to moje chyba a omlouvám se, že jsme tam kvůli mě ztratili čas," uvedl Hamilton. "Snažil jsme se pak všechno dohnat, ale ztratit body je bolestivé. Musíme dál tvrdě pracovat a bojovat," prohlásil trojnásobný mistr světa.

Poté do závodu promluvila týmová strategie. Vettel se po druhé návštěvě boxů vrátil na trať na třetím místě za kolegou z Ferrari Kimim Räikkönenem, který však dostal instrukce pustit ho před sebe.

Podobně se devět kol před koncem zachoval i Mercedes, který nařídil druhému Bottasovi, aby před sebe pustil Hamiltona. Trojnásobný mistr světa poté sice bojoval, ale ztrátu na Vettela už nedohnal a nakonec zaostal o 6,6 sekundy.

"Pro závodníka je to nejhorší věc, jakou můžete slyšet. Ale věděl jsem, že to může pomoci týmu," řekl Bottas. "Ale bylo to hrozně těžké. Neměl jsem prostě dostatečnou rychlost," přidal finský pilot, který v Bahrajnu poprvé v kariéře odstartoval z pole position.

Pilot Ferrari tak v Bahrajnu vyhrál už potřetí v kariéře, což pro něj může být dobrým znamením. V letech 2012 a 2013 v poušti triumfoval v barvách Red Bullu a v obou případech pak získal titul mistra světa. Stejně navíc loni dopadl i Nico Rosberg z Mercedesu.

Výsledky Velké ceny Bahrajnu formule 1:

1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:24:11,672, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -6,660, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -20,397, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -22,475, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -39,346, 6. Massa (Braz./Williams) -54,326, 7. Pérez (Mex./Force India) -1:02,606, 8. Grosjean (Fr./Haas) -1:14,865, 9. Hülkenberg (Něm./Renault) -1:20,188, 10. Ocon (Fr./Force India) -1:35,711.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 20 závodů): 1. Vettel 68 b., 2. Hamilton 61, 3. Bottas 38, 4. Räikkönen 34, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) 25, 6. Ricciardo 22, 7. Massa 16, 8. Pérez 14, 9. Sainz (Šp./Toro Rosso) 10, 10. Grosjean 4.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 102, 2. Mercedes 99, 3. Red Bull 47, 4. Force India 17, 5. Williams 16, 6. Toro Rosso 12, 7. Haas 8, 8. Renault 2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články