Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Macháček půjde na případnou operaci až doma, na Dakaru skončil i Sainz

Tupiza (Bolívie) – Jestli bude potřebovat operaci, to zatím na sto procent neví. Čím si však pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek Rallye Dakar Josef Macháček jistý je, že po vážné nehodě ve čtvrteční etapě bude situaci řešit až v České republice, kam by se měl přesunout během nejbližších dní. Na legendární soutěži po karambolu skončil i bývalý vítěz v kategorii automobilů Carlos Sainz.

Josef Macháček v první etapě řešil problémy s utrženým lankem od plynu
zdroj: Facebook autor: @barthracing

"Noha by měla být nakonec v pořádku. Bylo ještě podezření na zlomeninu klíční kosti, ale to se nepotvrdilo," uvedli zástupci týmu Barth Racing, jehož barvy Macháček hájil. "Rameno zatím nechtějí místní doktoři dávat do původního stavu," doplnili.

"Jel jsem v naprosté pohodě. Na prvních kilometrech se bloudilo, ale že bych se to snažil dohnat, to ne," řekl Macháček, který již před startem rallye uvedl, že Dakar jede naposledy a chce tak oslavit březnové 60. narozeniny.

Havaroval asi 70 km před cílem. "V řečišti jsem trefil velký balvan, nedalo se nic dělat. Jel jsem asi stovkou a vylétl jsem se čtyřkolkou vysoko," uvedl. Před odstoupením byl v průběžné klasifikaci šestý.

"Zpočátku jsem si myslel, že mi nic moc není. Točila se mi hlava, takže jsem myslel, že mám jen otřes mozku. Chtěl jsem jít opravovat čtyřkolku, která měla uražené jedno kolo. Najednou jsem si šáhnul a koukala mi klíční kost vyražená z kloubu," dodal Macháček. Následně si zavolal lékařskou pomoc a do nemocnice jej přepravil vrtulník.

Sainz znovu nedokončí

Do cíle dakarské rallye se popáté za sebou nedostane aní vítěz z roku 2010 a někdejší mistr světa Carlos Sainz. Čtyřiapadesátiletý španělský jezdec havaroval podobně jako Macháček během čtvrté etapy v bolivijských Andách, svůj peugeot několikrát převrátil na střechu a skončil v rokli.

"Sotva budeme moci auto opravit, je hodně poničené," řekl Sainz po čtvrteční etapě, před níž figuroval na druhém místě.

O pár hodin později musel z Dakaru odstoupit, stejně jako o den dříve dvojnásobný šampion Katařan Násir Attíja, jenž utrhl kolo a rovněž nestihl dát poškozený vůz dohromady.

Kategorii automobilů po čtvrté etapě nově vede Francouz Cyril Despres, jehož krajan Sébastien Loeb ztratil kvůli potížím s motorem přes 22 minut. Martin Prokop je průběžně patnáctý.

Nehoda Carlose Sainze:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články