Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kopecký s Kornfeilem opanovali zlatý večer motoristického sportu

Praha – Tovární jezdec Škody Jan Kopecký zvítězil v jubilejním 40. ročníku ankety Zlatý volant a obhájil loňské prvenství. Pozice nejlepšího motocyklisty zůstala rovněž ve stejných rukou, Zlatá řídítka si opět odnesl Jakub Konfeil. Největší hvězdou vyhlašování, které proběhlo v pražském paláci Žofín, byl legendární pilot formule 1 Mika Häkkinen z Finska.

Mika Häkkinen (vlevo) předal ocenění nejlepším českým jezdcům
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Osmačtyřicetiletý Häkkinen předal laureátům dva volanty a sám jeden převzal. Po Michaelu Schumacherovi se stal teprve druhým zahraničním závodníkem, jenž českou cenu získal. "Podobné ankety mám rád. Je to jeden z příjemných způsobů, jak mohou být závodníci oceněni," prohlásil slavný Fin.

Hlavní domácí postavou vyhlašování se stal Kopecký. V hlasování novinářů obhájil loňské prvenství v kategorii rallye a maratony. Získal již devátý volant, čímž se přiblížil rekordmanovi ankety Tomáši Engemu, který ji vyhrál dvanáctkrát.

Čtyřiatřicetiletý jezdec loni prohlásil, že dostižení jediného českého pilota ve formuli 1 pro něj není podstatné, ale letos svůj názor přece jen poopravil. "Tomáš Enge mě prosil, abych toho závodění nechal, jenže to mu nemůžu slíbit. Pokusím se ho alespoň dohnat, i když důležité jsou hlavně výsledky v závodech," řekl Kopecký.

Jan Kopecký
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Letos se počtvrté stal českým šampionem a bojoval i o titul mistra světa v kategorii WRC2, kde nakonec skončil čtvrtý. "Letošní sezona byla padesát na padesát. V mistrovství světa se nám tolik nedařilo, ale doma vyšlo vše skvěle," uvedl Kopecký.

Stejně jako Kopecký obhájil vítězství z minulého roku v kategorii motokár Adam Kout, který se z ceny radoval potřetí za sebou. Vyhrál i proto, že obhájil triumf v seriálu mistrovství Evropy superkartů. Zlatá řídítka opět převzal Kornfeil, osmý muž mistrovství světa silničních motocyklů ve třídě Moto3.

"Jsem hrozně rád, že jsem ocenění dostal. Vyhrál jsem loni a doufal jsem, že uspěji i letos. Je to parádní pocit a ocenění výkonů i výsledků od novinářů, kteří hlasují," hodnotil viditelně spokojený Kornfeil.

Popáté v kariéře získal Zlatý volant autokrosař Václav Fejfar, úřadující kontinentální šampion v divizi Touring autokros. Mezi okruhovými jezdci triumfoval po třech letech Adam Lacko, letošní evropský vicemistr v závodech tahačů. Poslední kategorii patřící do hlavních - závody do vrchu - ovládl Vladimír Vitver.

Cena Elišky Junkové pro nejlepší ženu se stala kořistí Gabriely Jílkové. „Rychlíkům“ kraloval (Speed Award) Filip Salaquarda, jenž na dráze ve Spa-Francorchamps zajel s vozem Audi R8 LMS jedno kolo průměrnou rychlostí 209,829 km/h. Spolujezdcem roku je Kopeckého navigátor Pavel Dresler.

Do Síně slávy byl uveden první český mistr Evropy v autokrosu Karel Havel. Obdobnou Cenu Františka Šťastného, určenou motocyklovým hvězdám minulosti, získal Jaroslav Falta.

Je nám líto, video expirovalo.
V anketě Zlatý volant kralovali Kopecký či Lacko

40. ročník ankety Zlatý volant:

Automobilové soutěže a maratony: 1. Jan Kopecký 232, 2. Martin Prokop 128, 3. Pavel Valoušek 72, 4. Jan Černý 53, 5. Vojtěch Štajf 43, 6. Jaroslav Valtr 40.

11. ročník ankety Zlatá řídítka: 1. Jakub Kornfeil 181, 2. Jaromír Romančík 82, 3. Václav Milík 77.

Závody na okruzích: 1. Adam Lacko 245, 2. Petr Fulín 131, 3. Aleš Jirásek 55, 4. David Vršecký 52, 5. Filip Salaquarda 50, 6. Jakub Knoll 37.

Závody do vrchu: 1. Vladimír Vitver 100, 2. David Komárek 93, 3. Lukáš Vojáček 72, 4. Dan Michl 51, 5. Jaromír Malý 33, 6. Tomáš Vavřinec 29.

Autokros a rallyekros: 1. Václav Fejfar 191, 2. Petr Nikodém 101, 3. Jakub Kubíček 63, 4. Roman Častoral 60, 5. Milan Vaněk 25, 6. Otakar Výborný 23.

Spolujezdec roku: Pavel Dresler.

Speed Award: Filip Salaquarda.

Motokáry: 1. Adam Kout 148, 2. Patrik Hájek 138, 3. Jakub Kadlčák 39, 4. Adam Kowalski 29, 5. Petr Běžel 24, 6. Karel Simon 23.

Cena Elišky Junkové (pro nejlepší ženu): Gabriela Jílková. Cena Jiřího Sedláře (pro jezdce do 23 let): Petr Nikodém.

Cena Zdeňka Vojtěcha (za přínos motoristickému sportu): Karel Havel.

Čin roku: Obnovení Škoda Octavia Cupu.

Cena Františka Šťastného (za přínos motocyklovému sportu): Jaroslav Falta.

12. ročník fotografické soutěže Zlaté oko: Jiří Křenek - Dlouhá noc v Le Mans.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články