Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Týmy F1 se shodly s FIA na úsporných opatřeních

Ženeva - Zástupci týmů formule jedna (FOTA) a Mezinárodní automobilové federace (FIA) se shodli na nutnosti úsporných opatření ve výkladní skříni motorsportu. Po schůzce v Ženevě to bez dalších podrobností uvedly obě organizace ve společném tiskovém prohlášení. Škrty v F1 se zatím mají týkat let 2009 a 2010.

Nejmenovaní zástupci tří týmů řekli, že na schůzce šlo především o takzvané nezávislé stáje, které nyní budou mít na motory limit deset milionů dolarů na sezonu. Menší stáje typu Force India, Red Bull a Toro Rosso dostanou celkově 25 motorů na rok, přičemž každý z nich musí vydržet tři závodní víkendy místo současných dvou. 

Další schůzka týmů se má odehrát příští týden v rámci závěrečné Velké ceny Brazílie, kde se bude probírat otázka možného zredukování počtu testování. Po Grand Prix v Sao Paulu se mají znovu setkat představitelé FIA a FOTA, aby jednali o zavedení pravidel týkajících se designu podvozku.

Pokud se bude utrácet jako dosud, F1 zkrachuje, tvrdí Mosley

Před dnešním setkáním šéfa FIA Maxe Mosleyho se zástupci FOTA Lukou di Montezomolem z Ferrari a Johnem Howettem z Toyoty se hovořilo především o zavedení pravidla jednotných motorů. Mosley s promotérem F1 Berniem Ecclestonem propagují toto řešení právě kvůli tomu, že by výrazně pomohlo ke snížení nákladů. Důrazně proti ovšem byli zaangažovaní výrobci motorů, a proto se podle motoristických médií nezúčastnili jednání všichni, ale pouze dva vyslanci. 

Šéf FIA Mosley vyzval týmy F1 k přijetí úsporných opatření zhruba před dvěma týdny i vzhledem k současné ekonomické krizi. Pokud by trval současný stav utrácení, hrozil by seriálu podle něj krach.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články