Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Na startu bude 50 Čechů, věří organizátoři Dakaru. Účast potvrdil Vršecký i Prokop

Praha – Počet českých účastníků na Rallye Dakar se opět o hodně zvýší. Věří v to alespoň organizátoři legendární soutěže v Jižní Americe, kteří doufají, že dorazí minimálně 50 Čechů. Zřejmě i proto zavítal do Prahy sportovní ředitel rallye Marc Coma a šéf závodní sekce Xavier Gavory, aby představili své plány pro rok 2017.

Martin Prokop
zdroj: ČTK/martinprokop.com

Na prezentaci se sešly prakticky všechny výrazné dakarské české postavy v čele s matadorem Josefem Kalinou, Josefem Macháčkem, Alešem Lopraisem, Martinem Kolomým, Martinem Macíkem mladším nebo Davidem Pabiškou.

"V roce 2016 bylo na startu 31 Čechů a my předpokládáme, že za rok jich bude ještě více. Věříme, že jich bude minimálně padesát," řekl optimisticky naladěný Gavory.

Jedenatřicet startujících znamenalo šest českých posádek mezi automobily, šest mezi kamiony a pět motocyklistů. Nejlépe dopadli mezi auty čtrnáctý Martin Prokop a v kategorii kamionů osmý Jaroslav Valtr. "Za 36 let si Češi připsali na Dakaru jedenáct vítězství," připomněl Gavory. Podělili se o ně Karel Loprais, jenž triumfoval šestkrát mezi kamiony, a Macháček, který ovládl pětkrát kategorii čtyřkolek.

Přestože startovní listiny nejsou momentálně známé a zájemci se mohou stále registrovat, svůj start oficiálně ohlásil například David Vršecký. Dvojnásobný evropský šampion v okruhových závodech tahačů usedne do druhého speciálu Buggyry.

"Startoval jsem už v roce 2011 a tehdy jsme odstoupili už ve druhé etapě. Bylo to takové oťukávání. Já jsem pak řekl, že už se tam nikdy neobjevím. Jedině se svým týmem. Teď to ale pomalu dospělo k tomu, že pojedu opět," řekl Vršecký, jehož bude navigovat zkušený Kalina.

Prokop si staví vlastní auto

S předstihem potvrdil účast i Prokop, jenž letos startoval v továrním týmu Toyoty, ale nyní si staví vlastní vůz a pojede ve svém týmu. "První účast jsem bral jako zpestření. Bohužel nebo bohudík se mi to zalíbilo a nebylo to jen splnění snu. Hned po cestě domů mi bylo jasné, že se tam chci vrátit. Ale jen s vlastním týmem. Bylo to dlouhé rozhodování, ale minulý týden jsme začali stavět auto, takže doufám, že vše stihneme," řekl Prokop, který tak omezí své plány v rallyeovém mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi na příštím Dakaru mohou mít rekordní počet účastníků

Již v závěru dubna organizátoři představili základ trati, která povede třemi jihoamerickými zeměmi. Poprvé se do slavné soutěže zapojí Paraguay, právě v její metropoli Asunciónu 39. ročník rallye 2. ledna 2017 odstartuje.

"Paraguay se na zapojení do soutěže připravuje dva roky, teď k němu dojde. Z Asunciónu pojedeme na sever do Bolívie a pak dolů do Argentiny. Připravujeme dvanáct etap, alespoň tři budou mít přes 450 kilometrů. Můj osobní cíl je dostat se jednou etapou alespoň na 700 kilometrů," uvedl Coma. Detailní informace však pořadatelé zřejmě oznámí až v polovině listopadu.

"Myslím, že konkrétní informace poznáme, až když závod pojedeme. Podle všeho nás čeká to samé co poslední rok, jen budeme více dní v nadmořské výšce a v Bolívii, kde jsou super fanoušci. Na to se i těším. Nadmořská výška je ale nepříjemná, hlavně s ohledem na spaní," řekl Macík mladší. "Opět to bude rychlé, o štěstí a o startovním čísle. Že bych z toho byl ale nadšený, to ne. Byl bych rád, kdyby se to vrátilo do náročnějšího terénu, který ukáže, jaký je kdo pilot," dodal člen týmu KM Racing.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články