Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hamilton si připsal 50. pole position, jezdci kritizovali nový systém kvalifikace

Melbourne – Nová sezona, stejný obrázek. I první kvalifikace ročníku mistrovství světa vozů formule 1 patřila stáji Mercedes. Na trati v Melbourne kraloval obhájce titulu Lewis Hamilton, jenž své jubilejní padesáté pole position vybojoval s náskokem 360 tisícin sekundy před kolegou z Mercedesu Němcem Nicem Rosbergem.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: James Gasperotti

Za vicemistrem světa skončil jeho krajan Sebastian Vettel z Ferrari, vedle kterého se v neděli postaví do druhé řady další pilot italské stáje Fin Kimi Räikkönen.

O pořadí na startu poprvé rozhodoval vyřazovací závod. Kvalifikace byla, stejně jako dosud rozdělena na tři části a v každé z nich postupně odpadával vždy nejpomalejší vůz.

Nový formát se okamžitě dostal pod palbu kritiky, protože kýžené zatraktivnění kvalifikace se nedostavilo. Naopak v závěrečných minutách třetí části dokonce zůstala trať prázdná, protože soupeři Mercedesu na boj o pole position rezignovali a zůstali v boxech. O vítězství tak usilovali pouze Hamilton s Rosbergem.

"Od začátku jsme říkali, že tohle není ta správná cesta," prohlásil trojnásobný mistr světa Hamilton. "Každý z nás věděl, jak to bude vypadat. Nebyla to žádná hitparáda. Pro lidi nic moc," řekl Vettel, čtyřnásobný šampion formule 1.

Nový systém kvalifikace, který byl zaveden krátce před startem šampionátu, nenadchl ani Rosberga. "Je dobré něco zkusit, ale nefunguje to, takže bychom se měli vrátit k tomu starému," uvedl německý jezdec, který v třetí části kvalifikace nejprve zaostával za piloty Ferrari a druhou příčku vybojoval až v jejím závěru.

"Fanoušci si zaslouží od vedení F1 omluvu," uvedl šéf stáje Red Bull Christian Horner. "Podle mě to nefungovalo. Žádnou show jsme nepředvedli. Když mají Vettel s Räikkönenem rychlá auta a posledních pět minut nejezdí, tak je něco špatně," řekl.

Jezdcům Red Bullu kvalifikace nevyšla. Domácí Daniel Ricciardo skončil osmý, Rus Daniil Kvjat vypadl hned v první části a obsadil 18. místo.

Ecclestone by kvalifikaci F1 opět změnil ještě před Bahrajnem 

Na kritiku nového formátu rychle zareagoval šéf seriálu Bernie Ecclestone, který prohlásil, že by se systém měl rychle změnit. Agentuře Reuters řekl, že by se to dalo stihnout už pro další závod, kterým bude Velká cena Bahrajnu 3. dubna.

Narychlo zavedený vyřazovací způsob kvalifikace se Ecclestoneovi nelíbil už před sezonou a dnes mohl své výhrady zopakovat. "To byl nápad (Mezinárodní automobilové federace) FIA," uvedl britský promotér šampionátu. "Když je přimějeme to změnit a shodneme se na tom, tak to můžeme změnit. Nebo když se na tom dohodneme s týmy, dá se to změnit."

Před sezonou odsouhlasily nový systém kvalifikace všechny týmy i FIA, Ecclestone měl ale jinou představu. "Starou kvalifikaci bych nechal být. A tomu, kdo vyhrál předchozí závod, nebo skončil druhý, třetí až desátý, by se k času z kvalifikace připočetl nějaký čas. Úplně by to proměnilo startovní rošt a minimálně ve dvou třetinách závodu by se pořádně závodilo," uvedl. První část nové kvalifikace se podle něj osvědčila, když přinesla množství akce na trati, závěr ale nikoli.

Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:23,837, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,360, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,838, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,196, 5. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1,597, 6. Massa (Braz./Williams) -1,621, 7. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1,745, 8. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,752.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články