Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hodnocení Pavla Kubíčka: Robot Pabiška a budoucnost kamionistů

Praha - Dakarská rallye má za sebou další ročník. Z českého pohledu šlo o úspěch, který podtrhl nejrychlejší tuzemský zástupce Jaroslav Valtr svou osmou příčkou mezi kamiony. Úspěchy a neúspěchy českých pilotů zrekapituloval v Dakarských ozvěnách pětinásobný účastník Pavel Kubíček.

Rallye Dakar 2016
zdroj: ČTK/EFE autor: FELIPE TRUEBA

V kategorii automobilů byly narativem letošního ročníku skvělé výkony jezdců se zkušenostmi z WRC. Jde - kromě dalších - především o Martina Prokopa, Sebastiana Loeba či Mikko Hirvonena. "Pořád tam vidím malinký disbalanc, když se jezdci z WRC dostanou do terénu, a naopak když dakaristi jedou na pevné pistě. V každém případě, pokud budou závodníci z rallye pokračovat, tak s nimi staří dakaráci budou muset počítat. Výkony to jsou neuvěřitelné," poznamenal Kubíček.

Do budoucnosti tak s touto konkurencí muset počítat dakarští "mazáci" v čele se Stéphanem Peterhanslem. Ten letos vyhrál už podvanácté. "Je pořád mladý, obětoval tomu celý život. Je to jeho život a bude jezdit do té doby, dokud ho do kabiny nacpou," poznamenal s nadsázkou.

Velký úspěch si na Dakaru prožil kamionista Jaroslav Valtr, neztratili se ale ani jiní. "Martin Macík spolu s Alešem Lopraisem jsou budoucností sportu u nás. Mají podobný osud díky rodinám, které se v tom profilují, oba jsou profesionálové a dávají tomu všechno. Macík se zpočátku dokonce motal v desítce a ukázal tak, že to umí," popsal Kubíček.

Valtr se k osmému místu musel propracovávat ze zadních pozic. "Moc jsem nepochopil proč, protože už jede poněkolikáté. Prokousat se takhle, to se divím, že při své výbušné povaze nezahodil volant. Udržel ale nervy v klidu a dojel zaslouženě tak, jak dojel," řekl. 

Největší úbytek zažili motorkáři, kde do cíle dorazili jen dva závodníci - ten lepší, David Pabiška, na třicáté příčce. "David je robot, který na motorce sedí furt a do cíle ji dotlačí vždy. Má obrovské zkušenosti - vždy si pojede to svoje," poznamenal Kubíček. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články