Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mám obrovskou radost, ale zůstávám realistou, říká Kolomý po triumfu v etapě

San Salvador de Jujuy - Martin Kolomý je po úterním triumfu ve třetí etapě Rallye Dakar v průběžném pořadí kamionů sedmý. Krátce po vítězství sice figuroval na šesté pozici, po doplnění výsledků na legendární soutěži však o příčku klesl. Radost z úspěchu mu to ale nezkazilo.

"Po dojezdu etapy by mě to ani nenapadlo. Mám z toho opravdovou radost, ale zůstávám realistou. Jsme stále teprve na začátku a všechno může být ještě úplně jinak. Na druhou stranu jsem strašně rád, že jsme si dokázali, že porážet se dají a mám na to být vepředu," uvedl Kolomý. Pilot týmu Tatra Buggyra na tom mohl být mnohem lépe, o den dříve ale dostal desetiminutovou penalizaci za překročení rychlostních limitů.

Nebýt toho, byl celkově druhý. "Je to věc, která tady trápí hodně posádek. Jde o ideální nastavení speed (rychlostního) limitu," dodal bruntálský rodák, který se stal třetím Čechem, který na Dakaru v Jižní Americe vyhrál etapu. Předtím se to podařilo jen jeho soupeři Aleši Lopraisovi a Josefu Macháčkovi mezi čtyřkolkami. Stejně jako Kolomý si pohoršil i Loprais (nyní celkově 8.), Martin Macík mladší (13.) a Tomáš Vrátný (17.).

Naopak si polepšil Jaroslav Valtr, jehož čas byl upraven, a pilot kamionu Tatra je sedmadvacátý. Valtr totiž v průběhu etapy nabral ztrátu u havárie jednoho ze soupeřů. Podobně spokojený jako Kolomý byl i Macík, jenž nakonec skončil v hodnocení etapy devátý a pronikl tak do elitní desítky. "První bahnitá a klikatá část trasy, vedoucí do hor, se nám povedla. Přisuzuji to dobré prosincové přípravě, během které jsem na podobném povrchu jezdil u nás v Sedlčanské kotlině," uvedl pilot kamionu Liaz.

V následné rychlé části jej sice hlavní hvězdy kategorie stáhly, ale spokojenost s výsledkem etapy to u Macíka nezměnilo. "Díky dobré navigaci Františka (Tomáška) a rychlým postřehům Michala (Mrkvy) jsme ani jednou nevyjeli mimo trať. Jelo se nám ještě lépe než v pondělí, ale stále zůstáváme opatrní," dodal Macík. Nejlepší Čech mezi osobními automobily Martin Prokop byl patnáctý a při premiéře na Dakaru i ve vytrvalostních soutěžích klesl na průběžné 12. místo.

"Moc se nám to nepovedlo, nechytil jsem dobrý rytmus jako o den dříve a k tomu jsme se potýkali s defektem. Při výměně kola se nám zasekávaly šrouby v utahovačce, protože byly plné bláta. Neskutečně dlouho jsme je dolovali ven a ztratili několik minut," uvedl Prokop. Člen továrního týmu Toyota se navíc kvůli opravě propadl ve startovním pořadí. "Když jsme konečně opět vyrazili, předjelo nás auto za námi a dost nám prášilo. Dokázali jsme ho předjet, až když zase začalo pršet a přestalo se prášit," řekl Prokop.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články