Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hanika zajel v kvalifikaci ve Valencii osmý čas, Kornfeil byl dvanáctý

Valencie – Karel Hanika si v kvalifikaci kategorie Moto3 na závěrečný závod mistrovství světa silničních motocyklů vyjel osmé místo a ve Valencii odstartuje ze třetí řady. Druhý český zástupce Jakub Kornfeil, kterému se v trénincích dařilo víc, byl dvanáctý.

Ilustrační foto

Mezi jezdci byly opět minimální rozdíly, Kornfeila od prvního místa dělilo jen 399 tisícin sekundy. "Zítra to bude jeden obrovský souboj," očekává Kornfeil.

"Celý den jsme byli na horních příčkách tabulky. Zejména ve třetím volném tréninku, kde jsem byl dlouho druhý. V kvalifikaci to probíhalo stejně. Dlouho jsem držel první desítku, ale v závěru už jsem se nedokázal zlepšit. Byl jsem úplně sám, což je hrozně těžká pozice na nějaké útoky. Ukázal jsem, že dokážu jet na špici, a nezoufám kvůli malému neúspěchu na konci kvalifikace," uvedl český jezdec.

Kvalifikaci vyhrál Brit John McPhee, vůbec se ale nepovedla jeho krajanovi Dannymu Kentovi. Vedoucí muž šampionátu vyjede po 18. místě až z šesté řady a v nedělním závodu musí získat alespoň dva body, aby se stal mistrem světa. Měl už tři "mečboly", ale Portugalec Miguel Oliveira se vždy dokázal udržet v dosahu. V kvalifikaci byl Oliveira o 14 míst lepší.

O titulu se v neděli rozhodne také v královské kubatuře MotoGP, v níž vygraduje souboj Valentina Rossiho a Jorgeho Lorenza. Italský devítinásobný šampion Rossi má o sedm bodů víc než španělský rival, kvůli trestu za kolizi s jiným Španělem Marcem Márquezem v předchozí Velké ceně Malajsie ale bez ohledu na výsledek kvalifikace pojede z posledního místa. Karel Abraham bude po operaci palce na startu znovu chybět.

V souboji o startovní pozice tak nebyl nijak důležitý Rossiho až dvanáctý dosažený čas, navíc kvalifikaci zakončil pádem, který se obešel bez následků. To Lorenzo se ukázal ve skvělé formě a časem 1:30,011 stanovil nový rekord okruhu.

"To bylo nejlepší kolo mého života. Kdybych to zkusil ještě stokrát, myslím, že už bych to takhle nezajel," řekl Lorenzo, který o více než dvě desetiny sekundy vylepšil dva roky staré maximum stále ještě úřadujícího mistra světa Márqueze. Ten byl v kvalifikaci druhý, v první řadě na startu je doplní další Španěl Dani Pedrosa.

Karel Abraham bude po operaci palce na startu znovu chybět.

Kvalifikace na Velkou cenu Valencie, závěrečný závod mistrovství světa silničních motocyklů:

Moto3: 1. McPhee (Brit./Honda) 1:39,364, 2. Fenati (It./KTM) -0,086, 3. Vázquez (Šp./Honda) -0,099, ...8. Hanika -0,253, 12. Kornfeil (oba ČR/KTM) -0,399.

Moto2: 1. Rabat (Šp./Kalex) 1:35,234, 2. Zarco (Fr./Kalex) -0,138, 3. Rins (Šp./Kalex) -0,207.

MotoGP: 1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 1:30,011, 2. M. Márquez -0,488, 3. Pedrosa (oba Šp./Honda) -0,505.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články